El documental ‘Esteve Albert, el creador de somnis’ clou les activitats d’homenatge a l’artista

esteve albert

El Teatre Comunal d’Andorra la Vella ha acollit aquest divendres a la tarda la projecció del documental ‘Esteve Albert, el creador de somnis’. El treball, realitzat per Rubén Carcellé, Xavi Fajardo i Ràdio i Televisió d’Andorra, amb la col·laboració del Ministeri de Cultura, recull el llegat del polifacètic artista i promotor cultural de Dosrius, i se centra, en bona part, en la tasca realitzada per tal de recuperar el Pessebre Vivent d’Engordany. Aquesta projecció ha estat l’últim acte de l’any Esteve Albert, que ha homenatjat els cent anys del seu naixement.

‘Esteve Albert, el creador de somnis’ és el nom del documental que han realitzat Rubén Carcellé, Xavi Fajardo i Ràdio i Televisió d’Andorra, i que s’ha projectat aquest divendres a la tarda al Teatre Comunal d’Andorra la Vella. Durant gairebé vint minuts, el treball explica qui era Esteve Albert i rememora la tasca que va realitzar, tant des de la seva vessant artística com des de la de promotor cultural.

L’obra, que ha comportat un any de feina als seus autors, recull el testimoni de cinc persones properes a Albert, entre d’altres el seu fill. A nivell gràfic, el documental es complementa amb imatges d’època extretes de l’Arxiu Nacional i de la Fundació Valentí Claverol.

Tot i no deixar de banda altres projectes importants de la seva trajectòria, com ara el Retaule de Sant Ermengol, el documental fixa força l’atenció en la creació del Pessebre Vivent d’Engordany. Així doncs, Carcellé ha posat de manifest que el treball “aporta el punt de vista de les persones que ho van viure de prop i saben l’emoció i els canvis que va suposar per a un indret on fa 50 anys no hi havia gairebé diversió”.

En aquest sentit, ha recordat que el Pessebre Vivent va ser “una proposta d’oci i cultural, i un projecte engrescador per a tot un poble”. El documental, precisament, permetrà aportar “aquest grau de testimonis que farà que d’aquí uns anys la gent pugui conèixer aquestes persones i saber com es va viure i va perdurar en la història aquella emoció de fa 50 anys”.

En relació a Esteve Albert, Carcellé admet que realitzar aquest treball li ha permès “descobrir una figura que per a mi era desconeguda”, així com “enamorar-me d’aquest caràcter, d’aquest saber fer” i “trobar l’exemple d’una persona que avui en dia faria falta tenir-ne més”.

El documental ha comptat amb el suport del Ministeri de Cultura. El seu titular, Albert Esteve, ha destacat que la projecció d’aquest divendres és “l’últim acte oficial, entre cometes, ja que tots els que tenim sensibilitat pel personatge, crec que el seguirem intentant homenatjar”. En aquest sentit, ha afegit que “tenim els seus escrits, però ara quedarà un document gràfic per a la posteritat” per tal de recordar “aquest activista cultural polifacètic que era l’Esteve Albert”.

D’altra banda, Esteve ha anunciat que, en breu, possiblement aquest proper mes de febrer, Correos emetrà un segell commemoratiu del centenari del naixement d’Esteve Albert.

(Text i foto: ANA)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada