El doctor Esteller explica el coneixement molecular del càncer de mama a una trentena de dones

El doctor Manel Esteller, director del programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge, ha ofert una conferència sobre la genètica i epigenètica del càncer de mama, i com evolucionen les investigacions per aconseguir una medicina més personalitzada, en el marc de la Cursa de la Dona que tindrà lloc aquest diumenge. Una trentena de dones s’han interessat pel coneixement molecular d’aquest tumor del qual actualment es curen un 70% de les afectades. Esteller ha explicat que en un 10% dels casos de càncer de mama la genètica és molt important, ja que “són càncers hereditaris produïts per mutacions en dos gens, tot i que una dona pot tenir fills sense la mutació i evitar la malaltia de les nenes”.

Una trentena de dones s’han interessat aquest dissabte a la tarda per la conferència ‘Genètica i epigenètica del càncer de mama: del coneixement al tractament’, que ha tingut lloc a la sala d’actes del Comú d’Escaldes-Engordany, emmarcada en la Cursa de la Dona que tindrà lloc aquest diumenge a les 10.30 hores. El doctor Manel Esteller, director del programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge, ha explicat el coneixement molecular d’aquest tumor i tot el que s’està treballant per fer una medicina més personalitzada.

En els darrers vint anys aquest càncer ha evolucionat favorablement, aconseguint un nivell de curació del 70% dels casos, ja que segons ha explicat Esteller “els tumors es troben més petits quan encara es poden eliminar amb cirurgia, i també hi ha nous fàrmacs”.

La genètica són les alteracions del material genètic (ADN), i l’epigenètica és el control d’aquest material genètic, i segons Esteller “l’epigenètica ens explica com l’ambient parla amb les cèl·lules, i ja sabem que l’ambient és molt important per al càncer”. En el 10% dels casos de càncer de mama la genètica juga un paper molt important, ja que “són càncers hereditaris produïts per mutacions en dos gens, tot i que una dona pot tenir fills sense la mutació i evitar la malaltia de les nenes”.

Esteller s’ha mostrat convençut que aquest càncer és un dels més visibles en la societat perquè les seves afectades han estat molt actives per lluitar contra ell, i perquè es tracta d’un tipus de tumor que ha aconseguit moltes supervivents, la majoria de vegades gràcies a les mamografies que han estat molt útils per detectar tumors petits.

(Text i foto: ANA)

TOTES LES NOTÍCIES