Hinojosa nega que JC Flowers sigui un fons voltor i garanteix el 100% dels dipòsits dels clients lícits

El director de l’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB), Albert Hinojosa, ha negat al programa “Ara i Aquí” de Ràdio Nacional que el fons d’inversió nord-americà JC Flowers, a qui s’ha adjudicat Vall Banc, sigui un fons voltor, ja que això suposaria que la intenció seria trossejar l’entitat i aquesta “era una de les línies vermelles del procés de venda”.

Ha dit que l’objectiu de l’AREB és que el banc continui operant i generant negoci i valor. Hinojosa també ha assegurat que els clients lícits recuperaran el 100% dels seus dipòsits,  per bé que hi haurà restriccions inicials que es poden allargar sis mesos. Els accionistes de preferents, per contra, perdran la inversió. No ho faran, però, aquells que tenien el producte d’estalvis garantits perquè BPA ha recapitalitzat BPA Assegurances perquè ho poguessin recuperar. El director de l’AREB ha explicat que el procés no costarà ni un euro a l’erari públic. 

Hinojosa ha confirmat que Vall Banc ja disposa de corresponsals per poder operar. La previsió és que el nou banc obri l´11 de maig. Quan ho faci, es mantindran restriccions sobre els dipòsits dels clients durant “un màxim de sis mesos” per evitar una nova crisi de liquiditat. Ha dit que “hi haurà una sèrie de limitacions, però res a veure amb els 2.500 euros” actuals.Ha confirmat que els clients lícits “podran recuperar el màxim de la seva liquiditat” perquè “els fons estan assegurats”. 

Els clients del producte ´estalvi assegurat´ també tenen garantits els diners, ja que s´ha recapitatlitzat BPA Assegurances. Per contra, Hinojosa ha confirmat que els titulars d´accions preferents perdran tota la inversió. Les preferents, juntament amb les posicions bancàries dels directius i propietaris de BPA, serviran per compensar les pèrdues de BPA. En aquest sentit, ha destacat que la crisi de Banca Privada és de les poques que no haurà de pagar l´erari públic.

Quant als treballadors, Hinojosa ha explicat que quan es va dissenyar el pla de resolució tenien clar que s’havia de “vendre un banc correctament dimensionat, capitalitzat i amb perspectives de negoci, no vendre un problema”. “Aquest exercici l’ha assumit l’AREB” ha afegit. En aquest sentit considera que s’ha arribat a “una situació d’equilibri  que ens fa ser optimistes” i diu que “la major part dels treballadors de BPA continuaran a Vall Banc”, si bé no ha concretat xifres. Sobre els fons de jubilació dels treballadors, ha preferit no fer declaracions, ja que és un tema que s’ha parlat amb els empleats i ja coneixen la situació.

Considera que la venda de Vall Banc a JC Flowers “no és la fi total del procés però és una gran notícia pels clients lícits de BPA i empleats”. JC flowers pagarà 29 milions per Vall Banc però no d’inici sinó amb pagaments esglaonats “en funció de l’evolució del negoci”. En aquest sentit, Hinojosa confia que s’acabi pagant la totalitat del preu de venda.

Preguntat per l´anunci dels germans Cierco d´impugnar la venda, s´ha limitat a dir que és legítim que cadascú defensi els seus interesos.

2 comentaris

  1. Una verguanza lo que esta haciendo el AREB con gente honesta que vive a miles de kilometros de Andorra y que por razones de salud o economicas o por imposibilidad de viajar recurren a un apoderado. Ahora no le permiten actuar a travez de apoderados, hecho que es comun en cualquier banco del mundo. Esto huele a que el gobierno quiere quedarse para su caja con una porcion del banco, aduciendo lo que se les venga en gana. Quien va a volver a poner un euro en Andorra si ya no hay seguridad juridica. Una verguenza conmo estan jugando con los ahorros de gente honesta y que esta sufriendo desde hace mas de 1 año

  2. S’ha de tenir un bon estómac, pocs escrúpols i nul·la humanitat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.