Segons relata en la seva edició d’avui el diari El Mundo, ‘els engranatges de l’Estat Espanyol tenen entre les seves prioritats detectar amb precisió quant, on i de qui són els diners que es presumeix que la família del president de la Generalitat de Catalunya manté amagats. Les primeres estimacions aportades en successius informes davant l’Audiència Nacional parlen de prop de 2.000 milions d’euros.

La policia té obertes diverses vies d’investigació. Entre elles es troba el Centre d’Estudis Jordi Pujol, “una fundació privada sense ànim de lucre constituïda l’any 2005, ideològicament independent i finançada a partir de les aportacions individuals o d’empreses o institucions”, segons es defineix a la seva pàgina web, on explica que es dedica a difondre “el pensament polític de Jordi Pujol”.

Detecten diversos moviments entre comptes d’uns i altres a Andorra
Els especialistes sospiten que, durant els últims mesos, almenys part del patrimoni ocult a l’estranger ha deixat comptes secrets i ha passat a engrossir les de la fundació que, de fet, treballa habitualment amb Morabanc.

La fundació no ha de declarar aquests diners. Per aquest motiu, els agents de la policia judicial que treballen en les indagacions tenen una línia oberta sobre aquest Centre d’Estudis, que ha vist com es ressentien greument els seus altres ingressos. Els diners públics ha deixat d’arribar després que es comencessin a conèixer detalls del presumpte enriquiment il·lícit de la família Pujol.

La sospites que els diners s’han pogut desplaçar des de Suïssa o Andorra cap a la fundació van augmentar després que ‘El Mundo’ revelés el passat 7 de juliol els moviments en els comptes corrents de Marta Ferrusola (dona de Jordi Pujol) i de quatre dels seus fills. Aquest diari va aportar els números i els moviments. La família Pujol va ingressar 3,4 milions en només un mes del Nadal de 2010 a la Banca Privada d’Andorra.

El líder catalanista intentaria ocultar als jutges la fortuna al seu nom
‘El Mundo’ ja havia denunciat feia mesos el presumpte enriquiment il·lícit dels fills de Pujol. Però va ser a partir d’aquesta informació, segons consideren els investigadors, quan els sospitosos entenen que han perdut el blindatge bancari i comencen a moure les seves riqueses per evitar que siguin detectades per la Justícia, tant pel jutjat que ha obert diligències a Barcelona com per Pablo Ruz a l’Audiència Nacional.

A partir de llavors, els agents van detectar moviments entre Morabanc i Banca Privada d’Andorra (BPA) i entre Andbank i Banca Privada d’Andorra de comptes de la família Pujol i també de la fundació. Les xifres que manegen els especialistes de la Udef sobre els diners són impressionants. Parlen de més de 1.800 els milions que han passat per les seves mans i que han estat “moguts” per paradisos fiscals de mig món’.

Només a Andorra, s’estima que els diners moguts superen els 500 milions. Els agents entenen que aquests diners poden procedir del cobrament de comissions, del famós 3%, i estimen que aquesta forma d’actuar s’ha pogut produir des que Jordi Pujol va accedir al poder la Generalitat de Catalunya, el 1980.

Text: El Mundo

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada