El diàleg entre religions i amb no creients, a debat en el Seminari de Pensament Cristià

La 15ena edició del Seminari de Pensament Cristià tracta enguany un tema de màxima actualitat: el diàleg entre religions, entre les diferents cosmovisions que conformen les societats actuals. Els fets que sacsegen l’actualitat arreu del món posen el focus en la  necessitat de viure junts, de respectar-se i de dialogar en la diversitat religiosa dels grans monoteismes històrics, de les religions orientals, l’eclecticisme espiritual, les espiritualitats autòctones, l’ateisme militant i l’agnosticisme.

Els ponents que participen enguany a la Càtedra són especialistes destacats en l’anàlisi de l’evolució de les principals religions i tractaran a fons de les possibilitats reals del diàleg entre el món musulmà i el cristià, el diàleg entre les diferents cosmovisions marcades per les tradicions religioses i el diàleg entre creients i no creients.

La Càtedra enguany treballa amb la perspectiva de les que les societats contemporànies han de desenvolupar el coneixement ètic i polític que els permeti adequar de manera estable i justa, la diversitat moral, espiritual i cultural que les anima. Avancem cap a un món en el que el interès per l’espiritualitat no decau, ans al contrari: hi ha un creixement, orientat cap a interessos ben diversos, en alguns casos viscuts amb gran radicalitat.

El P. Jaume Flaquer és jesuïta i teòleg i doctor en Estudis Islàmics, coneix profundament l’evolució recent d’aquesta tradició religiosa i tractarà abastament el diàleg cristiano-musulmà, en un intent d’aproximar els dos mons. Considera que, contrariament al que es pugui pensar, l’Islam no està en guerra amb l’Occident, sinò que esta troba en una autèntica guerra civil ideològica.

Joan-Andreu Rocha és l’actual degà de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés – URL, doctor en Ciències de la Comunicació i doctor en Història de les Religions. Les seves àrees d’especialització són la comunicació intercultural, la geopolítica de la comunicació i de les cultures, els mitjans de comunicació i les minories religioses, i la fenomenologia de les religions. Ell parlarà del diàleg entre cosmovisions diferents.

Francesc Torralba, doctor en Filosofia i Teologia, tancarà les ponències amb una exposició sobre com articular el diàleg entre els creients i els no creients. Torralba, director de la Càtedra de Pensament Cristià des del seu naixement ara fa 15 anys, treballa com a professor a la Universitat Ramón Llull i ha publicat abastament sobre aquesta qüestió i d’altres.

El Seminari començarà a les 10:30 del dissabte 30 de juny, i l’acte d’inauguració serà presidit per l’Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Mons. Joan-Enric Vives, així com pel Cònsol Major de Sant Julià, Hble. Sr. Josep-Miquel Vila. Es clourà amb el parlament final de Mons. Vives a les 18:00 del mateix dissabte.

TOTES LES NOTÍCIES