CENMA

Amb motiu del Dia Internacional de la Biodiversitat, el Parc Natural de la Vall de Sorteny, el Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa, el Centre Andorra Sostenible i el Centre d’Estudis de la Neu i la Muntanya d’Andorra (Cenma), han organitzat per al proper 30 de maig quatre tallers participatius que donaran la possibilitat de descobrir la biodiversitat del país. Amb l’ajuda de diferents especialistes, els participants seran els investigadors i podran conèixer un grup biològic diferent o un determinat ambient.

El Dia Internacional de la Biodiversitat se celebra el 22 de maig, tot i que a Andorra tindrà lloc el dissabte dia 30. La jornada ofereix quatre tallers arreu de tot el país, un d’ocells que tindrà lloc al Comapedrosa, un altre de papallones i hàbitats a Sorteny, un altre d’éssers vius de l’aigua a la Vall d’Incles, i un altre de biodiversitat urbana al Parc Central.

Aquest tipus d’activitats tenen com a objectiu, segons Marta Domènech, cap de la Unitat de Medi Biòtic del Cenma, “fer pensar a la societat que ens hem de començar a relacionar de manera diferent amb el nostre entorn perquè aquesta diversitat està en perill”. Els experts asseguren que els perills de la diversitat estan augmentant molt per la contaminació, els canvis d’ús del sòl, o la introducció d’espècies de fora.

El taller sobre ocells es basarà en recórrer les parts baixes del corriol i la pista del Pla d’Estany amb l’objectiu d’identificar el màxim nombre d’espècies d’ocells, segons ha explicat Jordi Nicolau, tècnic del Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa.

Per la seva banda, el cap d’Agricultura i Medi Ambient del Comú d’Ordino, Sergi Riba, ha explicat que al taller sobre papallones diürnes i els seus hàbitats podran descobrir i inventariar una part de la diversitat de la fauna invertebrada, ja que al Parc Natural de la Vall de Sorteny hi ha un centenar d’espècies.

Quant al taller dels éssers vius de l’aigua, els seus participants tindran l’oportunitat de buscar quins són els organismes que viuen a l’aigua, i ho faran des del Pont de la Baldosa, al final de la Vall d’Incles.

Finalment, Andorra Sostenible es farà càrrec del taller sobre biodiversitat urbana, dirigit a gent de totes les edats. El responsable d’Andorra Sostenible, Javi Gómez, ha explicat que descobriran com és la biodiversitat que viu als espais dominats pel color gris, als espais dominats pel color blau de rius i punts d’aigua urbans i a les zones verdes com parcs i espais enjardinats.

Els tallers s’iniciaran a les 9.30 del matí i finalitzaran a les 14 hores amb l’elaboració d’un catàleg biològic de les espècies que aniran trobant durant el dia i que posteriorment s’enviarà a totes les persones que hi hagin col·laborat.

Les inscripcions es faran al Cenma, trucant per telèfon (742630) o enviant un correu electrònic (cenma@iea.ad). Els tallers estan limitats a un màxim d’entre 15 i 20 persones i per tant, només es permet la inscripció en un d’ells.

(Text i foto:  ANA)

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada