El dia en que Nord-Amèrica serà destruïda

Potser serà aviat o potser no però el continent nord-americà serà destruït. No, no serà al-Qaida o algun grup terrorista similar. L’amenaça ve del parc natural de Yellowstone, al nord-oest de la nació. I és que els geisers d’aquest parc són la part visible d’un gran volcà subterrani que ha esclatat diverses vegades amb una freqüència d’uns 600.000 anys. I l’última vegada va ser fa 640.000 anys i la cendra que va provocar la seva explossió va provocar que tota Nord-americà quedés enfosquida.

El resultat posterior va ser un canvi climàtic i una gran mortandat d’espècies. Els científics consultats sobre aquesta qüestió afirmen que la probabilitat que succeeixi aviat aquest desastre és baixa i, per tant, els habitants dels Estats de Wyoming i Idaho (on està el parc de Yellowstone) poden estar tranquils. I la resta de Nord-amèrica. Però algun dia passarà. Com algun dia Los Angeles, San Francisco, Tòquio i Wellington a Nova Zelanda es veuran violentament sacsejades per terratrèmols.

En el cas de les ciutats californianes perquè estan damunt un fenomen anomenat la falla de San Andrés, on hi ha un gran terratrèmol cada cent anys. El darrer va ser a San Francisco al 1906. Poden fer comptes. Quelcom similar es pot dir de la ciutat novazelandesa de Wellington i de Tòquio tot i que aquí la freqüència sísmica és alta però desconeguda.

No creem alarmismes. Bé, de fet ja ho han fet altres i el cert és que no sabem tant de la natura com per poder preveure els seus moviments però sí és cert que hem edificat i construït en zones que poden ser destruïdes per terratrèmols o anant més enllà en llocs inundables o on poder caure rocs, etc. Ara comencem a veure les conseqüències d’afrontar la natura sense calibrar les conseqüències.

Un dels defectes menys coneguts del sistema econòmic imperant: el capitalisme és que en els càlculs econòmics no es tenen en compte els límits naturals: els canvis climàtics (naturals o provocats per l’home), els fenòmens meteorològics, etc. I és així perquè és una simplificació producte d’una era on havia menys coneixements sobre molts temes.

En aquesta qüestió (i en altres) estem actuant al segle XXI amb una ideologia del segle XVIII sense haver-la pràcticament actualitzat. Nord-amèrica serà destruïda aviat per un supervolcà? No ho sé tot i que probablement no passi però sí sé que hem de ser molt més humils respecte el nostre planeta.

1 comentari

  1. I jo que m’havia fet il·lusions veient aquest títol…

Comments are closed.