francophonieEl Dia Internacional de la Francofonia se celebra amb nombroses activitats de caràcter cultural i educatiu que van molt més enllà de la jornada del dia 20 de març en què es commemora. El calendari d’activitats es va iniciar a principis d’any amb la representació de l’espectacle Una opereta a Ravensbrück, a càrrec del Théâtre de la Petite Montagne i l’exposició del fotògraf Robert Dosnieau al Museu del Tabac, mostra que s’ha prorrogat fins el 16 de març.

El calendari d’activitats es reprendrà el 17 de març vinent amb la conferència debat L’orthographe en questions a càrrec del professor Michel Adroher i que gira al voltant de la llengua francesa, l’ortografia, les seves dificultats i reformes successives. L’acte tindrà lloc a la sala de conferències de MoraBanc.

L’investigador al Centre de Matemàtiques Aplicades de l’Escola Politècnica de París, Jean François Colonna, serà el protagonista de la Jornada de les Ciències que va dirigida als alumnes de batxillerat dels tres sistemes educatius i al públic i que porta per títol “La ciència en l’art”. Colonna oferirà una xerrada adreçada als escolars i una altra per al públic en general el 2 d’abril a les 19:30 hores a la sala d’actes del Centre Cultural la Llacuna.

El poeta Jean Prévert és també protagonista de dues activitats adreçades als escolars amb un concurs de collages, dirigit als alumnes de 6 a 18 anys dels tres sistemes educatius, i la difusió a través del youtube de vídeos amb alumnes de primera i segona ensenyança llegint poemes.

Les dues activitats següents també se centren en l’àmbit educatiu. El premi Eureka proposa als infants de 8-9 anys dels tres sistemes la fabricació d’un coet d’aigua. El Repte lectura, per la seva banda, va adreçat als alumnes del CP al CM2/6ème i proposa un repte entre dos classes del mateix nivell que es fan preguntes sobre textos concrets.

Els actes de la Francofonia es complementen amb les activitats organitzades per l’Ambaixada d’Andorra a Portugal el pròxim dia 18 de març i que inclouen la Visita al Museu i als estudis de la Ràdio i Televisió de Portugal i la presentació del llibre “Conquérants des Ondes” de Sylvain Athiel.

El dia de la Francofonia està dedicat a la llengua francesa i és una oportunitat per als francòfons d’arreu del món d’afirmar la seva solidaritat envers aquesta llengua i de promoure la diversitat cultural. Es va escollir el dia 20 de març per commemorar la signatura del Tractat de Niamey (Níger), Tractat que va crear l’Organització Internacional de la Francofonia.

Cal destacar que Andorra és des del 2006 membre de ple dret d’aquesta organització, que uneix més de cinquanta països que tenen en comú la llengua francesa. L’OIF duu a terme accions polítiques i de cooperació multilateral per donar contingut a la solidaritat activa per al benefici de les poblacions i els governs que en són membres; actua en el respecte de la diversitat cultural i lingüística i per a la promoció de la llengua francesa, la pau i el desenvolupament sostenible.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada