El grup parlamentari demòcrata ha entrat aquest dijous a tràmit parlamentari la proposició de llei de serveis socials i sociosanitaris. El desplegament de la llei, que es farà en quatre anys, tindrà un cost de 2,4 milions d’euros repartits en 600.000 anuals, i a partir del quart any es consolidarà una xifra de despesa encara que encara no s’ha acabat de determinar. Tot i que la llei suposarà un estalvi econòmic ja que pretén eliminar duplicitats, frenar les persones que abusen de les ajudes i instaurar un cofinançament compartit identificant els familiars obligats, també preveu la creació de nous serveis com una residència per a malalts mentals, un servei d’infància i adolescència i un servei d’assistència personal per a persones amb discapacitat.

Després de rebre més de 140 aportacions dels comuns i dels agents implicats, que bona part s’han inclòs en el text, el grup parlamentari demòcrata ha entrat a tràmit parlamentari la proposició de la primera llei de serveis socials i sociosanitaris del país. L’objectiu és millorar la qualitat en l’atenció al beneficiari, regular l’àmbit sociosanitari, i ordenar el sistema d’ajudes per tal que només es donin a qui realment les necessita.

Un dels canvis substancials és que es volen establir els centres d’atenció primària com a finestreta única a l’hora de donar informació sobre tots els tipus d’ajudes socials que atorga el Govern. Per millorar el sistema es crearà un historial social compartit, i s’instarà a donar resposta a les ajudes urgents entre 5 i 15 dies.

D’entre les novetats que inclou la llei, hi ha l’establiment d’un assistent social per cada 5.000 habitants i un educador social per cada 8.500. A més, es preveu la creació d’un servei de residència assistida per a persones amb problemes mentals, de manera que aquests malalts no hagin de marxar del país per ser atesos. La consellera general demòcrata Celine Mandicó ha indicat que el cost d’aquest equipament, que hauria de ser una realitat en dos anys, està inclòs dins dels 2,4 milions d’euros, i que s’intentarà encabir en un edifici ja existent. També es preveu crear un servei d’infància i adolescència i un servei d’assistència personal per a persones amb discapacitat.

D’altra banda, es potencia que la gent gran pugui continuar vivint al domicili en detriment dels centres residencials, per la qual cosa els serveis d’atenció domiciliària es volen ampliar fins a cobrir un 2% d’aquest col·lectiu. Per aquest motiu, Mandicó preveu que el nombre de sol·licituds per accedir a les residències es pugui anar reduint.

La llei clarifica les competències en matèria social que tenen el Govern i els comuns, fixa que les prestacions econòmiques les atorga totes l’Executiu, i estableix que si un comú vol seguir prestant una competència que és pròpia del Govern, ho podrà fer a través de la signatura d’un conveni.

Pel que fa a les prestacions econòmiques, DA amplia la prestació familiar a partir del primer fill, i vol garantir el salari mínim als discapacitats greus i a la gent gran sense recursos econòmics ni familiars que se’n puguin fer càrrec, però s’introdueixen nous criteris com ara els familiars obligats i els barems patrimonials. Això significa que a partir d’ara també es tenen en compte els familiars que no resideixin amb la persona que sol·licita l’ajuda i que a l’hora d’atorgar-la també s’analitzaran els béns mobles de la persona. Així, els familiars, en funció de la seva solvència, s’hauran de fer càrrec de la persona que necessita l’ajuda, malgrat que l’Estat seguirà sent el responsable subsidiari. En el cas dels discapacitats, els germans també passen a ser considerats familiars obligats.

La proposició de llei estableix mesures de control com la creació d’una comissió nacional de benestar social i un sistema d’auditories internes a l’administració pública cada dos anys i l’obligació que les entitats socials col·laboradores amb el Govern, com poden ser les ONG, també facin auditories, cada any si reben subvencions de més de 25.000 euros, i cada quatre anys si la quantitat és inferior. En cas que no puguin permetre’s el cost de l’auditoria, el Govern se’n faria càrrec.

Per últim, la llei també insta a ratificar la Convenció dels drets dels discapacitats en un termini de tres mesos, i que s’adapti la normativa vigent en un termini d’un any.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada