El  desembre s’ha de qualificar de termomètricament molt càlid (anomalies de temperatura per sobre dels +3 ºC) a les parts més elevades de Catalunya, especialment a les parts culminants del Pirineu.
 
Aquestes anomalies tèrmiques són fruit de la inversió tèrmica que ha afectat el territori durant gran part del mes, és a dir, una temperatura més baixa a les planes i depressions del país, i més alta a les parts més enlairades. La situació és típica en configuracions sinòptiques dominades per les altes pressions que provoquen estabilitat atmosfèrica com a conseqüència de la subsidència i l’acumulació de l’aire fred al fons de les valls. 
 
La de la imatge mostra els valors d’anomalia positiva (diferències de la temperatura mitjana mensual de desembre respecte de la mitjana climàtica mensual del mes de desembre pel període de referència 1961-1990) que han estat iguals o superiors a +4 ºC a les estacions de la XEMA.
 
Tot i que es tracta d’anomalies de temperatura molt importants, cal assenyalar que el desembre del 2015 encara va ser més càlid a l’alta muntanya.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada