El ‘desaparèixer’ de la cultura moderna

La informació no és indestructible. De la mateixa manera en què milions de llibres van desaparèixer amb la crema de la biblioteca d’Alexandria, en el cas de la xarxa, cada dia es destrueixen milions de dades d’informació quan les pàgines web desapareixen o un ordinador és destruït.

La següent notícia sobre MySpace ens demostra que part del nostre passat cultural ha desaparegut amb el tancament de la pàgina web en qüestió per a, potser, no tornar mai.

L’Arxiu d’Internet ha posat a la disposició dels usuaris 490.000 cançons que havien desaparegut amb l'”apagada” de MySpace. Així ho explica Jason Scott, el responsable de que aquestes cançons datades entre 2008 i 2010, hagin tornat a circular en internet.

En realitat es tracta d’una petitíssima part dels documents que han quedat en l’oblit després de la fi de la plataforma de música. Són 144 arxius comprimits en format ZIP amb un pes total d’1,3 terabytes. Molt lluny dels 53 milions de cançons que es van perdre amb la migració del servidor que va dur a terme MySpace.

Sens dubte resulta sorprenent que tal quantitat de cançons, entre les quals segons alguns usuaris es troben els primers temes de Katy Perry o Pitbull, puguin desaparèixer sense més. Resulta d’altra banda impactant el silenci amb el qual la nostra cultura pot desaparèixer. Almenys, en el cas de l’incendi d’Alexandria es van poder veure les flames a centenars de quilòmetres, en aquest cas no.