El Departament de Cultura català organitza la 7a Mòstra de Cinèma Occitan a 31 localitats catalanes i occitanes

cinema-occitan

La Mòstra de Cinèma Occitan arriba a la 7a edició amb una ampliació substancial del nombre de localitats d’exhibició que passa de 19 a 31 i una àmplia presència arreu del territori. Organitzada pel Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Política Lingüística, que també ha impulsat la subtitulació al català de les obres, la Mòstra té com a objectiu promoure el coneixement de la realitat de la llengua occitana a Catalunya i impulsar-ne la creacio cinematogràfica. En l’organització hi col·laboren institucions i empreses catalanes i occitanes que en faciliten la presència arreu del territori català i occità.

 La pel·lícula escollida per a la inauguració és la docuficció Frédéric Mistral, d’Alaing Glasberg (2004), amb la qual la Mòstra de Cinèma Occitan se suma als actes de commemoració del centenari de la mort del Premi Nobel occità. La inauguració tindrà lloc a Lleida el diumenge 15 de juny, coincidint amb la recepció dels congressistes que participaran en l’XI Congrès de l’Associacion Internacionala d’Estudis Occitans. Aquest Congrés, que també ha tingut el suport del Departament de Cultura, es farà per primera vegada en una ciutat en què l’occità és oficial.
 
La col·laboració amb la Càtedra d’Estudis Occitans, responsable de l’organització del Congrés, ha estat clau en l’edició de 2014 de la Mòstra, ja que han estat alumnes d’occità els que s’han ocupat de traduir al català els subtítols de les pel·lícules que es projectaran a Catalunya, prèvia validació de la qualitat lingüística per part dels responsables de la Càtedra. I sense deixar l’àmbit universitari, cal remarcar que la Mòstra, per primer cop, també serà present a la Universitat Catalana d’Estiu de Prada de Conflent i a la Universitat de Barcelona.
 
La Mòstra de Cinèma Occitan configura any rere any una programació que ofereix una visió panoràmica de la llengua occitana i de les seves modalitats que van del gascó al vivaro-alpí, passant pel llenguadocià, el llemosí, el provençal o l’alvernès, a través de creacions audiovisuals. Quant als gèneres, hi predomina el documental, entre d’altres formes d’expressió cinematogràfica.
 
Per conèixer el detall de les pel·lícules programades i el calendari d’exhibició podeu consultar: www.gencat.cat/llengua/mostradecinemaoccitan