La Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat de catalunya ha creat per primera vegada el Cens d’entitats de foment de l’occità, aranès a l’Aran. Els donatius a les entitats que en formin part seran desgravables en l’Impost a la Renda de les Persones Físiques (IRPF).
 
Al cens s’hi podran inscriure entitats privades sense finalitat de lucre, organitzacions sindicals i empresarials, col·legis professionals i altres corporacions de dret públic que fomentin la llengua occitana, dins del seu àmbit d’actuació, és a dir, que promoguin actituds positives envers l’occità, que impulsin accions que tendeixin a incrementar-ne el coneixement i l’ús o promoguin la recerca sobre l’occità.
 
El termini per a la inscripció al Cens per a l’any 2018 serà de tres mesos i s’obrirà el dia 18 de juliol.
 
Amb la creació d’aquest cens, les entitats que fomenten l’occità tindran el mateix tractament fiscal que les entitats que fomenten el català i que, mitjançant el Cens d’entitats de foment de la llengua catalana, tenen també dret a aquest avantatge.
 
La creació del cens suposa un impuls a les polítiques en favor de la llengua pròpia de l’Aran, i es recolza la tasca de les entitats que treballen per fomentar l’occità, que és oficial a tot Catalunya, tal com fixen l’Estatut d’autonomia de Catalunya i la Llei 35/2010, d’1 d’octubre, de l’occità, aranès a l’Aran.
 
Les persones que facin donacions a entitats inscrites en el Cens podran deduir un 15 % de l‘aportació, amb un límit màxim del 10 % de la quota autonòmica.
 
La creació del Cens se suma a les accions de la Direcció General de Política Lingüística per al foment de l’occità a Catalunya, com la línia de subvencions per a la seva la promoció, dotada amb 60.000 euros, el suport al Conselh Generau d’Aran per a cursos i normalització de l’aranès i a l’Institut d’Estudis Aranesi, Académia aranesa dera lengua occitana. També, les accions en l’àmbit universitari per mitjà dels ajuts Interlingua, impulsats amb la Direcció General d’Universitats.
 
Altres activitats impulsades per la Direcció General de Política Lingüística són l’enquesta del coneixement i ús de la llengua a l’Aran en el marc de l’Enquesta d’usos lingüístics a la població que es porta a terme enguany, la creació de les Dictadas en linha, un innovador recurs d’aprenentatge digital, els premis Llanterna Digital de curtmetratges i el programa de promoció musical Kastanya.cat. També, la creació d’un web de l’occità, a més de les accions per promoure l’occità en l’àmbit oficial.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada