El  ministre de Sanitat, Carles Álvarez Marfany, ha intervingut a la 4a edició de les Jornades per a l’excel·lència amb la ponència El sistema de salut d’Andorra: Una aposta per l’excel·lència. Les jornades se celebren a Esterri d’Aneu aquest cap de setmana.

Álvarez Marfany, ha afirmat que “mai podem reduir la qualitat ni l’accessibilitat al sistema”.
“Algunes veus que reclamen introduir el copagament a Catalunya, argumenten que ajudaria a reduir el dèficit; potser sí, però sento decebre’ls en part perquè la tendència del dèficit sanitari a Andorra, malgrat aquest copagament, és similar a la majoria dels països occidentals”. Segons Marfany, el sistema sanitari andorrà va entrar en dèficit l’any 2007 i “la despesa ha incrementat en 15 anys un 151%, és a dir, gairebé un PIB anual del 6%”.

A partir del 2007, els ingressos es van estancar en 90 milions d’euros. A partir del 2011, els dèficits han estat coberts a càrrec dels Pressupostos Generals de l’Estat, que segons Marfany, ha de dedicar un 10% del pressupost a cobrir el dèficit del sistema. El problema del sistema sanitari “no és de mala gestió o de mal ús, sinó que és un problema demogràfic ja que tenim una població més envellida i una esperança de vida més alta”. Tot i que l’esperança de vida s’ha situat als 85 anys a Andorra, “continuem cotitzant el mateix percentatge del salari de fa 50 anys”, ha puntualitzat.

Aquest és un escenari que “a la curta ens obligarà a buscar noves fórmules per finançar la sanitat pública”. I ha afegit que “Andorra no és diferent de la resta de països europeus, ja que en els últims 15 anys el dèficit s’ha multiplicat per 2.5, com a Holanda i Suècia; al Regne Unit i els Estats s’ha triplicat”. Els sistemes sanitaris tenen un problema més de finançament que no pas de despesa. Marfany ha puntualitzat que es poden buscar fórmules de finançament però que “mai podem reduir la qualitat ni l’accessibilitat amb el motiu d’abaratir costos”.

JxE

1 comentari

 1. Paguem el mateix q fa 50 anys? Es clar, i la pujada del 2% de fa dos anys no ha existit mai…
  I el nombre de cotitzants tb és el mateix q fa 50 anys..
  I els sous tb,no?
  I el percentatge de assalariats del total de treballadors que cotitzen i no cobren en negre també és el mateix de fa 50 anys…
  A, i els autònoms! També cotitzen igual q fa 50 anys.
  El 22% dels sous d’avui dia del nombre de treballadors d’avui dia és el mateix que el 20% de fa 50 anys,no?
  Es clar, es clar…
  Doncs res! Apugem aquest 22% al 30 o 35%, clar que si, està justificadíssim!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada