El dàtil, una fruita rica en hidrats de carboni, indicada per a esportistes

El dàtil és una fruita que, tot i el seu aspecte, no és una fruita dessecada sinó que se seca en el mateix arbre. Fruit de la palmera datilera, fa entre els 4 i els 8 centímetres d’alçada i el color va del groc daurat al marronós. La procedència originària és de l’Orient Mitjà i el nord d’Àfrica, tot i que a Elx i a la regió murciana també se’n produeixen d’excel·lent qualitat.

Quant a nutrients del dàtil, abunden els hidrats de carboni, amb una proporció del 65%; mentre que el contingut en aigua és reduït. Aquest fet contribueix a què el dàtil sigui un fruit calòric, amb una aportació de prop de 300 calories per cada 100 grams consumits.

A la vegada, el fet de comptar amb un alt contingut en hidrats de carboni, tant simples com complexos, fa que siguin l’aliment ideal per a aquelles persones que consumeixen molta energia, com és el cas d’esportistes i també de nens. A més a més, els sucres complexos del dàtil són metabolitzats en l’organisme per llarg temps, per la qual cosa resulta un aliment convenient no tan sols quan hem de mantenir durant temps esforços físics, sinó que també mentals, per exemple en cas d’època d’exàmens.

En ser un aliment de textura enganxifosa i amb un nivell alt de sucres, és convenient rentar-se les dents amb posterioritat al seu consum.

Tornant al contingut nutricional, és una font natural excel·lent de minerals, especialment en potassi, coure, magnesi i calci. Pel fet de ser un aliment ric en potassi (650 mg per cada 100 grams), el dàtil és un aliment que pot contribuir a la bona circulació, regulant, a la vegada, la pressió arterial.

Les vitamines també hi són presents; especialment, la provitamina A i la vitamina B3.

El dàtil, un fruita rica en hidrats de carboni, indicada per a esportistes

Per El Tot Granollers / ACPG – Redacció

TOTES LES NOTÍCIES