El Dansàneu celebra el seu 25è aniversari esdevenint centre productor d’un espectacle propi

La Diputació de Lleida va acollir aquest divendres la presentació de la programació del 25è Dansàneu, Mercat Festiu de les Cultures del Pirineu. En el marc d’aquesta presentació, on es van donar a conèixer les línies clau de la programació d’aquest 2016, la Diputació va fer pública la seva incorporació al conveni de col·laboració entre el Departament de Cultura, el Consell Comarcal del Pallars Sobirà, els ajuntaments d’Esterri d’Àneu, Espot, la Guingueta d’Àneu i Alt Àneu i el Consell Cultural de les Valls d’Àneu, per a la celebració del Dansàneu durant els anys 2015-2017. L’aportació de la Diputació de Lleida al festival és de 15.000 euros.

L’acte va ser presidit pel president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, i va comptar amb l’assistència del director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat de Catalunya, Lluís Puig, en representació del Departament de Cultura; el president del Consell Cultural de les Valls d’Àneu, Ferran Rella, entitat organitzadora del Dansàneu i la directora de la trobada, Rut Martínez.

En la seva intervenció, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, va recordar el fundador del Dansàneu, Joan Serra, que va aplicar “els conceptes de proximitat, de frescor i de compromís en el que s’ha convertit en el referent de la dansa tradicional catalana a les comarques del Pirineu”.

Reñé va remarcar el “caràcter territorial” del Dansàneu i la “gran repercussió que assoleix la dansa i la cultura tradicionals a la comarca del Pallars Sobirà i concretament a les Valls d’Àneu”.

El president de la Diputació de Lleida es va mostrar satisfet per comptar amb un referent d’aquestes característiques a la demarcació de Lleida i va destacar la “lògica i evident evolució del festival per adaptar-se a la realitat sense perdre la seva essència”.

Hereu de les vint-i-quatre edicions precedents però amb clara voluntat d’incidir en el gir apuntat en l’edició de l’any passat –que els organitzadors van considerar una refundació-, el Dansàneu, entès ja com a Mercat Festiu de les Cultures del Pirineu, esdevé un festival que tindrà lloc del 21 al 26 de juny vinents, en un total de set pobles: Esterri d’Àneu, València d’Àneu, Isil, la Guingueta d’Àneu, Espot, Escaló, Sorpe i Sort.

El director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat de Catalunya, Lluís Puig, va fer un reconeixement als esbarts dansaires “que s’han implicat en recuperar danses tradicionals al carrer i reconèixer la nostra cultura generant una gran cohesió social”.

Per la seva part, el president del Consell Cultural de les Valls d’Àneu, Ferran Rella, va explicar que el Dansàneu arriba als 25 anys amb una doble mirada. “Una mirada interior perquè la gent del territori es reconegui en els projectes culturals” i “una mirada exterior de seducció i de complicitat sobre aquells que visiten els espais pirinencs”.

Finalment, el president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Llàtzer Sibís, va destacar la gran col·laboració de les institucions del territori, “que han permès recuperar el Dansàneu amb tota la seva essència i donar-li continuïtat”.

Una de les novetats del Dansàneu d’aquest 2016 és la seva capacitat d’apostar amb fermesa per la producció. Gràcies a les aliances traçades amb el festival Ésdansa de les Preses (la Garrotxa) i amb la fira Mediterrània de Manresa –dos autèntics referents en el seu gènere-, el Dansàneu presentarà la culminació del procés de treball associat a la producció Esvorell, amb el ballarí i coreògraf Magí Serra i l’acordionista Marçal Ramon al capdavant. Serà dissabte 25 de juny, a dos quarts de vuit del vespre, a Santa Maria d’Àneu.

La directora de la trobada, Rut Martínez, va assenyalar que des del mateix 21 de juny fins al 25 de juny, que serà el dia de l’estrena, la producció Esvorell estarà treballant i polint els darrers detalls i els organitzadors obriran al públic dos dels assajos.

Igualment el festival compta de nou amb la participació de grups de dansa i música tradicional d’Euskal Herria –Aurtzaka Dantza Taldea de Beasain-, Occitània –Es fadrins de Vielha-, Aragó –grup de paloteros de Jaca- i Catalunya –Lo Planter, de Tortosa.

Totes les actuacions dels grups de dansa així com la formació en música i dansa tradicionals –aquesta última s’iniciarà el 21 de juny a l’Ecomuseu d’Esterri d’Àneu-, són de caràcter gratuït.

El tret de sortida oficial a la commemoració d’aquest quart de segle de trajectòria del Dansàneu el donarà l’acte institucional que se celebrarà a l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu el dijous 23 de juny, a dos quarts de set de la tarda, i que s’obrirà amb el pregó de l’escriptor andorrà Albert Villaró.

Seguidament tindrà lloc la inauguració de l’exposició Festes de foc al Pirineu, produïda pel Departament de Cultura i presentada al Museu d’Història de Catalunya el desembre de 2015, coincidint amb la Declaració de la UNESCO que reconeix les falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

TOTES LES NOTÍCIES