El CSJ estudia una fórmula mixta pública-privada per finançar la nova Seu de la Justícia

La construcció de la nova Seu de la Justícia podria passar per finançar-se amb una fórmula que combini la inversió pública i privada. Així ho ha manifestat el president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall, en una entrevista al programa Ara i Aquí de RNA, en el que ha explicat que s’estan estudiant diferents fórmules per construir la nova seu ja que el Govern va anunciar que, de moment, no hi ha diners per fer aquesta inversió.

Enric Casadevall ha explicat que, tenint en compte que el Govern ja va avisar que de moment no hi havia diners per construir la nova seu, s’estan estudiant altres fórmules de finançament que combinen la iniciativa pública i privada com per exemple la que s’ha dut a terme a Barcelona. En aquest cas, Casadevall ha explicat que la Generalitat de Catalunya va posar el terreny i va ser una empresa privada qui es va encarregar de la construcció i el finançament. Ara, la Generalitat paga un lloguer-compra durant 25 anys, i l’empresa cobra el cost i un cànon pel manteniment. Segons el president del CSJ, aquest és un model que s’utilitza a molts països europeus. En aquests moments, tal com ha explicat Casadevall, s’està estudiant aquesta opció i un cop ho tinguin enllestit ho presentaran al Govern que és qui decidirà.

Pel que fa al futur edifici, Casadevall ha explicat que s’han visitat diferents models i que, fins ara, el que els ha semblat més adient ha estat el de l’Hospitalet, perquè presenta una distribució interna més adequada. De fet, l’empresa que ho va construir s’ha mostrat disposada a assessorar la justícia andorrana pel repartiment intern, tot i que l’estructura externa, Casadevall és partidari que la desenvolupi un arquitecte del país, per integrar-la millor en l’entorn.

Durant l’entrevista, Casadevall ha insistit en la necessitat de modernitzar la Justícia i d’equipar els treballadors amb els mitjans necessaris per desenvolupar la seva feina. En aquest sentit, s’ha realitzat un estudi a fons de tots els procediments que es duen a terme per simplificar-los que s’entregarà al Govern perquè hi assigni una partida pressupostària.

El president del Consell Superior de la Justícia ha xifrat el cost de la reforma de la Justícia en una forquilla que va dels 3,5 als 4 milions d’euros, ja que segons ha explicat és ‘molt completa’. De fet, Casadevall considera que si es du a terme, i s’ha mostrat confiat en què així serà, Andorra es convertiria en un dels països europeus més avançats en matèria jurídica.

 

TOTES LES NOTÍCIES