La reunió del CSIR Pyremed d’aquest divendres al matí, a la Massana, ha servit per acordar demanar a l’Organització Internacional del Treball (OIT) que faci pressió perquè Andorra reguli el dret a vaga i els drets sindicals. Tal com ha informat la presidenta del CSIR Pyremed, Laura Pelay, la intenció és que a través de l’OIT s’apel·li als presidents francès i espanyol, François Hollande i Mariano Rajoy perquè exigeixin a Andorra que es reconeguin drets fonamentals com el dret a vaga i a sindicació.

El CSIR Pyremed, format pels sindicats francesos, catalans i andorrà, s’ha reunit, aquest dijous i divendres per parlar sobre la situació laboral d’Andorra. Després de les converses dels darrers dos dies han acordat fer un seguit d’accions per reivindicar la necessitat de regular els drets sindicals.

En primer lloc, tal com ha explicat la presidenta del CSIR Pyremed, Laura Pelay, s’ha acordat apel·lar a l’Organització Internacional del Treball perquè pressioni a Andorra per a la regulació dels drets de vaga i de sindicació. Segons Pelay, ‘a Andorra sembla el dia de la marmota, perquè fa molts anys que reclamem el mateix i la situació no ha canviat’. És per això que, com a membres de la OIT, es vol demanar als presidents de França, François Hollande, i d’Espanya, Mariano Rajoy, que exigeixin aquesta actualització dels drets.

Tant Pelay com el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra, Gabriel Ubach, han coincidit a assenyalar que els treballadors d’Andorra ‘viuen amb inseguretat jurídica’ i que ‘Andorra vol ser un país modern i per tant no pot viure amb normes laborals del segles XIX’.

A més d’exigir la regulació del dret a vaga, els sindicats volen que es compti amb ells a l’hora de fer-ho. Pelay ha indicat que ‘un país normal i modern ha de tenir diàleg social entre empresaris, treballadors i Govern, i per tant s’hauria de crear una taula de negociació’.

D’altra banda, també se seguirà endavant amb la idea d’enviar una carta a la Confederació Europea de Sindicats per informar-los de la situació andorrana i que en facin ressò al Consell d’Europa.

El que s’ha descartat és fer manifestacions, ja que tal com ha dit Ubach, ‘cada vegada hi havia menys suport perquè hi ha repressió’, i per tant consideren que val més actuar abans per fer créixer i enfortir les unions sindicals.

D’altra banda, cap al mes de novembre l’USdA celebrarà un congrés constituent on es marcaran les línies que ha de seguir la sindicació a Andorra en la línia del que es fa a Europa. A més, hi haurà una conferència sobre els drets dels treballadors a Europa i es comptarà amb els representants dels sindicats europeus més importants.

Gabriel Ubach ha desitjat que aquest congrés sigui ‘una gran festa dels treballadors’ i que ‘marqui un abans i un després per entendre que és necessari un sindicalisme fort i unit a Andorra’.