hollande

El copríncep francès, François Hollande, ha inaugurat la nova seu del Consell General en el que ha representat el primer dels actes oficials de la seva primera visita al Principat. Hollande ha estat acompanyat des de l’aterratge a l’Estadi Comunal d’Andorra la Vella pel cap de Govern, Antoni Martí, i pel síndic general, Vicenç Mateu.

Mateu ha destacat en el seu discurs previ al descobriment de la placa que dóna per inaugurat el nou Consell General la importància de la visita del copríncep francès, ja que es volia procedir a aquest acte en presència dels caps d’Estat del Principat. Mateu ha manifestat que la nova seu del Consell General, que acull l’activitat parlamentària del dia a dia, així com l’antiga Casa de la Vall, reservada per a ocasions especials, simbolitzen la simbiosi de l’Andorra moderna i la tradicional. 

L’acte a la nova seu del Consell General ha continuat amb una visita a l’hemicicle per part dels coprínceps, acompanyats per Mateu i Martí. Finalitzada la inauguració del nou edifici del Consell General, s’ha procedit a la tradicional fotografia de grup a les escales de la Casa de la Vall, amb presència dels representants del Consell General i del Govern. Els coprínceps Hollande i Vives han mantingut instants després una trobada al despatx del síndic general de la Casa de la Vall.

Els actes oficials de rebuda del copríncep Hollande han prosseguit amb una sessió solemne a la Casa de la Vall, amb parlaments tant del síndic general com del copríncep francès. 

Mateu ha recordat en la seva al·locució que “Andorra ha estat sempre un país de diplomàcia i equilibri”, i que “des de la signatura del primer Pariatge, el 8 de setembre de 1278, els andorrans hem fet d’aquest equilibri un dels nostres trets distintius”. El síndic general ha assenyalat que Andorra comença “una nova etapa”, i que en aquest sentit “forçats per la crisi a la reinvenció, avui és el nostre deure de bastir els fonaments d’un futur pròsper mitjançant l’obertura i la projecció al món, perquè l’Andorra a venir ha d’ésser l’Andorra del talent, l’Andorra del mèrit i l’excel·lència, l’Andorra de la qualitat democràtica, l’Andorra del benestar i la sostenibilitat”.

Hollande, en la seva intervenció, ha destacat la capacitat d’Andorra de conjugar la tradició i la modernitat. “Heu entès que la modernització política ha d’anar acompanyada de la modernització econòmica. I que no hi ha democràcia si no hi ha obertura i regles que permetin al vostre país ser plenament a Europa i al món”.

Ha remarcat igualment que en un moment de crisi econòmica s’ha evitat el reflex de tancar-se o aïllar-se per triar l’obertura i el compromís per un ampli moviment de reforma amb “una agenda particularment ambiciosa”. Ha citat l’aixecament de les restriccions al capital estranger; la reforma fiscal; el reequilibri de les finances públiques reconegut per totes les institucions internacionals i que situen Andorra en una situació favorable en vistes a la reactivació econòmica; així com la introducció dels impostos sobre la renda i societats..

El copríncep ha fet referència als esforços de “normalització fiscal” amb els 23 acords d’intercanvi d’informació fiscal signats, la Convenció d’assistència fiscal de l’OCDE, o els acords de no doble imposició, entre ells el de França, recentment aprovat pel consell de ministres. Alhora ha apuntat que tots aquests canvis són compatibles amb el manteniment de la identitat.

François Hollande ha subratllat que en la negociació amb la Unió Europea d’un acord d’associació “França més que un soci serà un aliat”. El copríncep ha qualificat la relació entre els dos països com “una relació d’amistat, una relació indestructible” alhora que ha apuntat que ”França us acompanyarà en tant que sigui possible a Europa i al món”.

En finalitzar la sessió solemne a la Casa de la Vall, Hollande s’ha dirigit a peu fins al comú d’Andorra la Vella, amb la recepció de la cònsol major, Rosa Ferrer, en presència de les diferents autoritats de la parròquia, mentre que posteriorment la delegació s’ha desplaçat al comú d’Escaldes-Engordany, amb recepció per part de la cònsol major, Trini Marin, i la resta de representants comunals. 

(Foto: S.F.G.)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada