El Constitucional obliga la Justícia a investigar el sobrecost del centre de tractament de residus

El Tribunal Constitucional obliga la Justícia a admetre la querella d’Apapma perquè investigui el sobrecost en la gestió de la construcció del centre de tractament de residus. L’alt tribunal defensa que la jurisdicció ordinària ha vulnerat el dret fonamental al procés judicial del col·lectiu ecologista.

La Batllia haurà d’admetre la querella que l’Associació Protectora d’Animals, Plantes i Medi Ambient (Apapma) va presentar el març del 2018 per les possibles irregularitats en la construcció del centre de tractament de residus (CTRASA).

El Tribunal Constitucional afirma en la sentència del recurs d’empara del col·lectiu ecologista que s’ha vulnerat el dret fonamental a l’accés a la jurisdicció. El president d’Apapma, Carles Iriarte, remarca que “el que es diu és que s’han vulnerat els nostres drets a poder accedir a la justícia com a entitat jurídica, però és com si haguéssim estat un ciutadà”. Per tant, afegeix, “Batllia ha d’instruir la nostra querella i investigar els fets que denunciem.”

D’aquesta manera, caldrà tornar al principi del procés judicial. Tot plegat, després que el Tribunal Superior ratifiqués la negativa de la Batllia a investigar la causa al·legant la prescripció dels fets, una decisió que va ser avalada pel Tribunal de Corts.

El col·lectiu espera que el nou procés no es perllongui i que el fet denunciat no torni a passar. Iriarte addueix que “hi ha una estructura sobredimensionada per al país”. Recorda que “ja ho vam denunciar al seu dia i avui ho estem pagant”. Denuncia que “la política de gestió de residus del país, la gestió del reciclatge i la minimització de residus estan afectant directament la salut pública, la fauna i la flora”.

Fa anys que l’associació defensa irregularitats en les obres de la infraestructura, basant-se en una auditoria elaborada pel Govern del 2010 que confirmava el sobrecost de més de 22 milions d’euros sobre el projecte inicial, una gestió en què es podrien haver comès delictes de prevaricació, falsedat documental i abús en l’exercici de la funció pública.