El síndic general, Vicenç Mateu, ha comparegut aquest divendres al matí per explicar com actuarà en referència a les transferències de diners que va fer Jaume Bartumeu abans de marxar del grup parlamentari socialdemòcrata. El síndic ha indicat que en conseqüència al que diu l’informe que es va sol·licitar al jurista Antoni Bayona, els 417.000 euros no es retornaran perquè es van transferir legítimament i perquè el grup ja disposa de recursos suficients. En canvi, els 132.000 euros que es van transferir al grup mixt, aquest mateix divendres han estat transferits al Consell General, i aquests sí que es retornaran al grup socialdemòcrata perquè eren part de la seva assignació i perquè es va transferir de manera il·legítima i la Sindicatura ja havia comentat amb Bartumeu que calia que els retornés.

Els 417.000 euros de romanent que Jaume Bartumeu va transferir al Consell General abans d’abandonar el grup parlamentari socialdemòcrata no seran retornats al grup. El síndic general ha explicat que tot i que la Sindicatura no ha pres una determinació, sí que la decisió anirà en aquesta línia ja que es fonamentarà en l’informe extern que van demanar al jurista Antoni Bayona. Mateu ha indicat que el principal motiu per no retornar els diners és que la transferència es va fer de manera legítima, ja que Bartumeu encara era el president del grup, i per tant no hi ha motiu per retornar-los al PS.

En cas que el grup parlamentari no tingués prou diners es podria arribar a plantejar la possibilitat de tornar-los, però cal tenir en compte que els 137.000 que encara té el grup es consideren suficients. És per això que el síndic ha parlat amb el president del grup parlamentari socialdemòcrata, David Rios, per si es vol fer enrere en la reclamació de l’import. De moment no ha estat així, i la secretària de la Sindicatura, la consellera socialdemòcrata Rosa Gili, ha demanat temps fins el proper dimecres per analitzar l’informe.

En canvi, els 132.000 euros que Bartumeu va transferir al compte creat per ell amb el nom de grup mixt sí que tornaran al seu origen. El president del grup mixt ha informat aquest mateix divendres a la Sindicatura que ha retornat 129.000 euros al Consell, i el síndic ha indicat que els retornarà al grup socialdemòcrata.

En el seu moment, quan el síndic va rebre el recurs d’empara dels socialdemòcrates va parlar amb Jaume Bartumeu perquè fes el retorn i aquest ja li va assegurar que el faria. Per aquest motiu, com que es considera que la transferència es va fer de manera il·legítima, perquè es van transferir diners al compte del grup mixt sense que existís, es tornaran al grup socialdemòcrata. A més, també existeix la diferència que aquests diners provenen de l’assignació pressupostària del grup, mentre que els 417.000 eren romanent d’altres legislatures.

El que queda per saber és si el grup socialdemòcrata es donarà per satisfet, ja que no se’ls ha retornat la totalitat dels diners que es van transferir al grup mixt. Concretament Jaume Bartumeu va transferir 132.485 euros, però n’ha retornat 129.318. Això és perquè ha descomptat uns 400 euros que ha pagat d’impostos que calia satisfer, i a més ha demanat una revisió comptable del grup socialdemòcrata que ha costat 2.717 euros.

Amb tots els moviments de diners i les situacions que ha comportat la manca de regulació en l’àmbit del finançament dels grups, s’ha tornat a parlar de la necessitat d’avançar en aquesta línia.

El síndic ha recordat que els grups ja treballen en una proposició de llei de finançament de partits, i que des del Consell es farà una regulació del finançament dels grups en el marc del Reglament del Consell General.

En qualsevol cas aquesta regulació haurà de contemplar un control molt més exhaustiu dels moviments i pagaments que es fan, i fins i tot Mateu ha indicat que els comptes haurien d’estar supervisats pel Tribunal de Comptes, probablement de manera anual. A més, el síndic considera que les assignacions dels grups són excessives i segurament amb la nova regulació s’hauran de modificar a la baixa. No obstant, això pot anar acompanyat d’una nova partida regulada a la llei de finançament de partits que compensi la pèrdua de diners de l’altra banda.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada