El Consell refusa el vot particular del PS per evitar el doble gravamen als estocs

El Consell General d’aquest dijous ha rebutjat el vot particular presentat pel grup socialdemòcrata per evitar la doble imposició als estocs. Amb 20 vots en contra i sis a favor, els consellers demòcrates han permès que s’aprovi el text tal com va sortir en comissió i introduir posteriorment a través d’un nou projecte de llei una modificació ‘que acoti més la transitòria’, segons ha assenyalat el ministre de Finances, Jordi Cinca. D’aquesta manera, el ministre ha afirmat que en cap cas es gravarà dues vegades el mateix producte però alhora no es produirà un perjudici per l’Estat ‘més enllà del raonable’. Tot i no haver inclòs la petició dels socialdemòcrates, el president del grup parlamentari, Jaume Bartumeu, ha valorat de forma positiva el resultat perquè es tracta, en conjunt, ‘d’una bona eina’.

La doble imposició als estocs s’evitarà amb un nou projecte de llei que introdueixi una modificació del text aprovat aquest dijous per introduir l’Impost General Indirecte (IGI). Així ho ha anunciat el ministre de Finances, Jordi Cinca, i així ha quedat establert després de la votació del Consell General d’aquest dijous que ha rebutjat el vot particular del grup parlamentari socialdemòcrata en relació a l’esmena 71 presentada pel grup demòcrata.

Segons els socialdemòcrates, la disposició que s’anul·la amb aquesta esmena pretenia evitar la doble imposició en béns que ja han satisfet els impostos com l’IMI, l’IPI o l’IAC, seguint un criteri ‘d’estricta equitat’. El president del grup parlamentari, Jaume Bartumeu, ha lamentat que s’elimini la deducció pel pagament d’aquests impostos per la dificultat de comprovació dels mateixos, un criteri de ‘comoditat’ de l’administració, segons ha considerat, que és ‘injust i fomenta la discriminació’.

En canvi, el conseller general demòcrata, Martí Salvans, ha destacat l’alt nombre d’esmenes introduïdes per DA ‘per millorar el text’ i ha assenyalat que en el cas de l’anomenada ‘transitòria dels estocs’, a més de ser de difícil comprovació també és injusta perquè pot comportar el pagament de crèdits fiscals d’imports diferents i en diverses ocasions i pot tenir un impacte d’entre 30 i 40 milions d’euros menys d’ingressos a les arques de l’estat. Aquestes són les primeres estimacions que van rebre els demòcrates al febrer i que es concretarien, ‘en el millor dels casos’, en 29,8 milions, ha dit Salvans.

Sobre aquest assumpte ha estat el ministre de Finances, Jordi Cinca, qui ha manifestat que el projecte de llei del PS no recollia aquest impacte en la seva memòria econòmica i, per tant, es tracta d’una mesura que no havia estat ni estudiada pels socialdemòcrates.

Tot i reconèixer que l’objecte prioritari de la transitòria és compartit (evitar la doble imposició), la fórmula per fer-ho difereix de la proposta del PS. Així, el ministre ha informat que, un cop aprovada la llei s’introduirà una modificació a través d’un nou projecte de llei que ‘acoti més la transitòria’. Aquesta modificació buscarà limitar el nombre d’anys o l’antiguitat de l’estoc per acollir-se a la deducció, acotar el temps durant el qual es poden beneficiar del crèdit fiscal o l’impacte sobre els comptes de l’estat, entre altres.

Per aquests motius, els demòcrates han refusat el vot particular del PS, possibilitant així que el text de l’IGI s’hagi aprovat com va sortir de la Comissió de Finances. Malgrat això, Bartumeu ha criticat que no se’ls hagi informat sobre l’impacte de la disposició transitòria en les finances de l’estat fins ara, quan manifesten la seva intenció d’aportar un projecte de llei per evitar la doble imposició que ‘fins i tot votarem, però primer hem de llegir’.

Després d’impedir que progressés el vot particular del PS, el conseller demòcrata, Martí Salvans, ha exposat els principals punts de la Llei de l’IGI i el ministre de Finances, Jordi Cinca, ha valorat el text perquè trenca la dispersió dels impostos indirectes actuals i perquè la seva entrada en vigor l’1 de gener facilita l’adaptació dels empresaris. Cinca ha destacat l’esforç que aquests hauran de fer en els propers sis mesos i ha afirmat que al setembre ja tindran els formularis a punt perquè puguin complir amb les seves obligacions tributàries.

A més, el titular de Finances ha reconegut que ‘ningú pot assegurar l’efecte del canvi i caldrà estar molt atents i monitoritzar els primers mesos de l’IGI per si cal una ràpida reacció’. Ha avisat que en els propers anys hi haurà modificacions legislatives per corregir el que no funcioni i adaptar-se a la realitat econòmica del país, però ha insistit que en aquests moments, l’aprovació de la llei era ‘el camí correcte i l’únic camí possible’.

Des del PS, Jaume Bartumeu, ha considerat que s’ha aprovat una de les lleis més importants votades en la present legislatura i l’ha considerat ‘en conjunt’ una bona eina. Amb tot, ha cridat a ‘evitar interferències d’última hora’ en la discussió de nous textos per aconseguir un bon resultat de la feina feta.

1 comentari

  1. això de l’igi ho portarà aquell talòs que ha portat el desgavell de l’isi?

Comments are closed.

TOTES LES NOTÍCIES