consell2El Consell General ha pres en consideració la proposició de llei de sostenibilitat de les finances públiques i d´estabilitat pressupostària, més coneguda com a ‘regla d´or’. Ho ha fet amb el vot favorable del grup demòcrata i els vots contraris dels dos grups de l´oposició. Consideren que és inconstitucional, que no és aplicable i que no es pot presentar sense consens a aquestes alçades de la legislatura.

El Govern ha manifestat el criteri favorable a la proposició demòcrata, amb una sèrie d´apreciacions que caldrà modificar amb esmenes. El ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, ha deixat clar que, tot i que caldrà polir la manera d’aplicar-la, està a favor de la ‘regla d´or’.

El president suplent del grup demòcrata, Daniel Armengol, ha reiterat els motius per presentar el text tot subratllant la necessitat de limitar l’endeutament públic. “No volem que es gasti més del que s’ingressa en èpoques de creixement, sinó fer guardiola. I no volem que augmenti la imposició directa per sobre d’aquest 10% generalitzat que tothom ha interioritzat”, ha declarat Armengol.

Uns arguments que ha rebatut durament el president del grup mixt, Jaume Bartumeu, que ha acusat els demòcrates de carregar-se l´estructura constitucional “introduint per sobre de totes les institucions un tribunal econòmic que sembla polític i sense cap control democràtic. La veritable voluntat que s’amaga darrera és la limitació de la recaptació impositiva directa”.

En aquesta línia, el president del grup socialdemòcrata, David Rios, ha assegurat que la llei és una revenja per haver hagut d´aprovar l´IRPF i que no és aplicable. “Amb el marc fiscal en plena implantació és impossible tenir una previsió d’ingressos i despeses clara i acurada i, per tant, és obvi que es farà impossible complir els límits que estableix la proposició de llei”.

Els dos grups de l´oposició són molt escèptics sobre el marge de maniobra i el resultat que pot donar el treball en comissió.

El Consell General també ha aprovat per assentiment la proposició de la Llei qualificada de finançament de partits polítics que, finalment, ha incorporat 28 esmenes. Els grups parlamentaris destaquen que gràcies a aquest text es reforça la democràcia i s’arriba a un finançament més just i transparent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada