El Consell pren en consideració la proposició dels comuns sobre la llei de transferències però els grups exigeixen una reforma més global

MARTI

El Consell General ha acordat aquest dijous prendre en consideració la proposició de llei qualificada de modificació de la Llei qualificada de les transferències als comuns. La proposició va ser presentada pels comuns i la setmana passada el Govern va expressar el seu criteri favorable. La proposició, que emana de l’acord institucional de l’abril del 2014, inclou la modificació de l’article 7 de la Llei -que limita a un 20% l’ús de les transferències per a un destí no d’inversió- i la supressió dels articles 8 i 9 de la Llei -que regula la destinació del romanent també a inversió i la comptabilitat de les transferències. La presa en consideració s’ha aprovat amb els vots a favor dels grups demòcrata, liberal i socialdemòcrata i amb el vot en contra de l’única representant del grup mixt en la sessió d’aquest dijous, Sílvia Bonet.

No obstant això, els grups han estat d’acord en la necessitat urgent de recuperar el debat sobre la regulació de les transferències i competències, no només per desenvolupar tot el contingut del pacte institucional, sinó també per conèixer el pla del Govern en aquesta matèria després de la impossibilitat d’arribar a un acord la passada legislatura, com ha recordat el líder del Partit Socialdemòcrata, Pere López. Precisament, els grups de l’oposició que hi han votat a favor han advertit que ho fan, a més, per poder introduir les seves esmenes, ja que no estan d’acord amb el fet de donar una llibertat completa als comuns en l’administració de les transferències -com preveu la proposició-, han coincidit.

El Govern ja va expressar el seu criteri favorable a la presa en consideració d’aquesta proposició de llei presentada pels comuns per no posar límits percentuals al destí de les transferències que reben les administracions parroquials. És una proposició que emana de l’acord institucional d’abril del 2014 amb l’objectiu de poder aprofitar aquestes transferències per reduir l’endeutament comunal. El cap de Govern ha insistit, però, que “la modificació no es pot desvincular de la resta de reformes”.

En aquest sentit, els grups de l’oposició han recordat al Govern, una vegada més, la reforma frustrada de les competències i transferències de la passada legislatura. La consellera general d’SDP, Sílvia Bonet, ha defensat la modificació de la llei perquè es pugui destinar un major percentatge a despeses no d’inversió però ha estat la primera a introduir la preocupació per la disfunció que pugui crear una proposició que dóna “massa llibertat”, en proposar el repartiment lliure de les transferències.

El conseller general socialdemòcrata, Pere López, per la seva banda, ha recordat el llarg debat que arrossega aquest tema i com el cap de Govern, Toni Martí, havia assegurat que es resoldria la passada legislatura, ja que comptava amb el suport de les administracions comunals. López s’ha sumat també a l’exigència d’un control independentment que es modifiquin els percentatges de partides de destí de les transferències i ha assegurat que no hi ha institucions que donin transferències sense posar condicions i que això afavorirà el “desgavell” de les finances comunals.

López ha fet també referència a la transitorietat de la mesura, insistint que “ens preocupa” si es farà la reforma en els pròxims quatre anys. El cap de Govern, Toni Martí, li ha respost que “intentaré complir el pacte institucional i anar més enllà, i ho faré al llarg d’aquesta legislatura”. D’altra banda, el cap de Govern també ha assegurat que aquesta sessió parlamentària es presentarà una proposta perquè les cessions de terreny puguin ser gratuïtes, un tema que “ha costat massa diners fins ara”, en resposta al grup parlamentari demòcrata.

El grup demòcrata ha manifestat, precisament, a través de la seva consellera, Meritxell Mateu, que “s’ha de preservar l’autonomia dels comuns” tot i insistir que “es necessita solidaritat entre les administracions públiques a favor dels ciutadans sigui quina sigui la seva parròquia”. A més, Mateu ha reconegut que “no veiem clar que s’hagi de modificar a trossets una llei qualificada tan important com aquesta”.

El grup liberal, per la seva banda, ha felicitat els comuns per la proposició de reforma i també ha fet referència al principi d’autogovern dels comuns recollit en la Constitució. El conseller Josep Majoral ha insistit que aquestes potestats han de combinar-se amb l’actuació del Govern i garantir uns nivells d’inversió adequats a les necessitats del territori. Majoral ha exigit també la creació d’una taula nacional per debatre “les bases competencials de la nostra estructura territorial”.

El debat ha acabat amb la demanda de Pere López perquè el debat inclogui als grups parlamentaris i no es desenvolupi entre Govern i comuns exclusivament. La votació ha acabat amb 24 vots a favor, un en contra i cap abstenció.

(Text i foto: ANA)

TOTES LES NOTÍCIES