bartumeu

El Consell General ha aprovat aquest dijous la Llei del pressupost del 2015, amb els vots en contra de l’oposició. Aquesta ha estat la darrera llei votada d’aquesta legislatura, ja que, tal com va anunciar el cap de Govern, Toni Martí, aquest divendres es farà efectiva la dissolució del Consell General i la convocatòria de les eleccions per a l’1 de març. El pressupost aprovat aquest dijous preveu un dèficit de 30,5 milions d’euros, resultat d’uns ingressos de 399 milions d’euros i d’unes despeses de 425 milions d’euros. L’oposició ha criticat que el text és “pràcticament idèntic” que el que va presentar el Govern ja que s’han rebutjat gairebé totes les esmenes dels grups de la minoria.

Durant el debat del pressupost, els consellers generals i el ministre de Finances han aprofitat per fer un balanç de l’evolució econòmica de tota la legislatura, amb la insistència per part del Govern en els darrers resultats que mostren l’inici de la recuperació, i els indicadors negatius que ha exposat l’oposició referint-se a xifres comparatives de tota la legislatura. Per la seva banda, el president del grup parlamentari mixt, Jaume Bartumeu, ha volgut remarcar la pèrdua d’assalariats al llarg dels quatre anys i ha assenyalat que les millores dels indicadors no responen a una recuperació global sinó que les dades del sector financer i l’administració pública amaguen l’evolució negativa dels sectors tradicionals.

En aquest mateix sentit, el president del grup parlamentari socialdemòcrata, David Rios, ha volgut fer referència a les desigualtats que es donen a la societat i que es veuen agreujades, segons ha indicat, pel fet que mentre el salari mig del sector financer s’eleva fins a 5.200 euros, la demanda d’ajuts socials per part de les famílies desafavorides també va a l’alça.

D’altra banda, Rios ha apuntat que ”clourem la legislatura amb un pressupost que la descriu, per la improvisació i perquè no hi ha un model de país”.

Per la seva banda, el conseller demòcrata Daniel Armengol, ha defensat el pressupost pel fet que “frega l’equilibri” i ha assegurat que s’han pres mesures i aprovat lleis que permeten que la sostenibilitat “es pugui dibuixar”. Així, ha remarcat el fet que el dèficit previst segui de l’1,5% del PIB, i que s’hagin començat a garantir les pensions futures amb dotacions en aquest pressupost. Per això, ha dit a l’oposició que “no és optimisme, és realisme”.

En la mateixa línia, el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, que ha defensat el text, ha exposat les dades que fan veure una millora de l’economia i ha assegurat que durant aquesta legislatura s’han assentat unes bases que “vingui qui vingui no les canviarà”.

(Text i foto: ANA)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada