El Consell General ha presentat aquest dilluns el cicle de conferències que iniciarà dilluns vinent per abordar els darrers 50 anys del procés constituent. La subsíndica, Mònica Bonell, ha explicat que les xerrades serviran per abordar qüestions com les circumstàncies que van portar a Andorra a dotar-se d’una constitució, la transició entre tradició i estat de dret o els canvis jurídics que han tingut lloc des de l’aprovació de la Constitució, entre altres. Aquest cicle s’emmarca dins les celebracions del 20è aniversari de la Constitució i comptarà amb la participació de personalitats reconegudes com l’excap de Govern, Òscar Ribas; l’exsecretari personal del copríncep episcopal, Joan Massa, i el representant del copríncep francès, Pascal Escande; el primer president del Tribunal Constitucional, Juan José López-Burniol; i els actuals presidents dels grups parlamentaris, Jaume Bartumeu i Ladislau Baró.

Els actes de celebració dels 20 anys de la Constitució que es volen allargar durant l’any es concretaran a partir de dilluns en un cicle de conferències sobre el procés constituent que permetrà abordar aspectes del passat per entendre la situació actual i els canvis que han tingut lloc al país.

Alguns dels temes que es tractaran, segons ha explicat la subsíndica Mònica Bonell, són les circumstàncies que van portar a Andorra a dotar-se d’una Constitució, el disseny d’Estat, la transició entre tradició i estat de dret o preguntes com ‘si les institucions eren realment medievals, com van acceptar un canvi tan substancial? Quina era la demanda de la ciutadania? Davant de quines circumstàncies ens podíem trobar o quines són les principals novetats?’, ha exposat la subsíndica.

També hi tindran cabuda altres perspectives d’actualitat com ara com s’entén el funcionament de la Constitució com a eina jurídica, què ha passat en els darrers 20 anys des de la perspectiva jurídica o què ha significat per a la vida quotidiana dels residents al país esdevenir un Estat de dret democràtic i social.

Per cobrir aquests 50 anys de marge que es tractaran en les conferències s’ha comptat amb persones ‘que van influir i han participat’ en aquest procés. ‘No persones teòriques sinó bàsicament pràctiques, com ha reconegut la responsable de protocol del Consell General, Elisenda Vives.

Obrirà la ronda l’excap de Govern, Òscar Ribas, i l’escriptor i advocat Antoni Morell, que el proper dilluns, 22 d’abril, oferiran les conferències Motivacions per al procés constituent i De súbdits a ciutadans, respectivament. La primera tractarà sobre el moment de debat i redacció de la Constitució i la segona abordarà la gestació de la societat actual entre els anys 60 i 80, quan tenen lloc ‘els grans canvis sociodemogràfics i econòmics’, ha apuntat Vives.

El 29 d’abril serà el torn de l’exsecretari del copríncep episcopal, Joan Massa, i el representant del copríncep francès, Pascal Escande, que parlaran sobre El pacte del coprincipat abans i després de la Constitució.

L’altre dilluns, 6 de maig, es farà un Balanç dels primers 20 anys de la Constitució des de la perspectiva del Tribunal Constitucional. La conferència anirà a càrrec del primer president del TC, Juan José López Burniol, el també magistrat Carles Viver i Pi-Sunyer i la darrera magistrada nomenada, Laurence Burgorgue-Larsen.

Per últim, el 13 de maig, els dos presidents dels grups parlamentaris actuals, Ladislau Baró i Jaume Bartumeu faran un Diàleg a l’entorn de la Constitució. Ambdós van ser membres de la comissió tripartida i 20 anys més tard presidents dels grups, el que mostra ‘la talla política dels líders que intervindran’, ha manifestat la responsable de protocol del Consell.

Amb aquestes ponències que es faran els dilluns a les 19.30 hores al vestíbul del Consell es podran ‘recordar i redescobrir’ nous aspectes sobre la Constitució i les seves implicacions, ha apuntat Bonell. Així, ‘des del punt de vista del passat’, es podran tornar a ‘reformular preguntes que ja ens hem fet’, ha afegit. Qüestions com el per què del procés constituent, que va significar per a Andorra o d’altres de més actualitat com la seva evolució i com s’ha vist reflectit el text en les sentències del TC.

Les sessions són obertes a tothom i es busca la interacció i participació del públic, com ha anunciat la subsíndica. A més, el seu contingut serà recollit posteriorment en una publicació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada