El Consell General de l’Arieja exigeix que es retiri tots els óssos dels Pirineus

El  Consell General de l’Arieja ha publicat un manifest en el qual exigeix al Govern francès que retiri “tots” els óssos introduïts als Pirineus al llarg dels darrers anys. El text té el suport del grup majoritari a l’ens departamental, el PS, que compta amb 16 dels 26 electes del territori, i qualifica de “fracàs devastador” el programa de reintroducció dut a terme per les administracions estatals i regionals al llarg dels darrers anys a banda i banda de la serralada.

Segons recollia aquest dimarts el diari La Dépêche du Midi, el manifest considera que amb l’ós bru s’ha arribat “a un estat desesperant pel que fa als riscos i perills vinculats a una situació explosiva” que, hi afegeixen, “pot tenir conseqüències dramàtiques”, en referència al malestar de la població autòctona, i especialment dels ramaders, per l’actitud agressiva mostrada pels óssos. La gota que ha fet vessar el got ha estat precisament la mort de 209 ovelles aquest estiu quan van ser envestides per un ós al vessant de l’Arieja, que fa frontera amb Andorra i el Pallars Sobirà. La majoria dels exemplars, 169, es van estimbar quan intentaven fugir pel terme de Lladorre, ja en territori català.

En aquest sentit, el manifest denunciat que “l’Estat (francès) és l’únic responsable del retorn dels óssos al massís pirinenc”, en referència al vessant nord, i “ha d’assumir les conseqüències d’aquest fracàs devastador”. Així, recorda que el Govern central “va voler reintroduir els óssos deixant de banda les conseqüències i els resultats per al territori”. Per això, l’equip de govern de l’Arieja apel·la “totes les parts afectades per aquesta catàstrofe” a “organitzar conjuntament i urgentment les bases del pasturatge per buscar totes les solucions que permetin posar límit a aquesta operació de reintroducció”, que titllen d'”inútil i perillosa”.

El document aprovat per majoria també apunta que l’escalada de tensió amb l’ós “era previsible” i que ja havien advertit dels riscos del programa. Alhora, denuncien que “les associacions pro-ós, àmpliament subvencionades pels diners públics, i l’Estat sota el paraigües de la Convenció de Berna, hi tenen una gran responsabilitat”.

Tensió al territori

El contundent manifest arriba després que el Govern francès va condemnar l’agressió soferta ara fa pocs dies per l’equip de seguiment de l’ós, que va ser rebut pels habitants de la zona amb amenaces de mort i trets a l’aire quan anaven a prendre mostres d’un nou atac mortal de plantígrads contra el bestiar. El Consell de l’Arieja ha volgut així deixar clar que, més enllà d’aquest incident, el territori està clarament i de manera oficial en contra del programa estatal.

Aquesta tensió també és present al Pirineu català -on es va produir físicament la mort d’un ramat de més de dues-centes ovelles. El sindicat Unió de Pagesos ha creat aquest estiu una comissió de seguiment dels danys i ha reclamat que el Govern delimiti clarament quina població d’óssos és capaç de suportar el territori sense que això perjudiqui la ramaderia. De la seva part, l’alcalde de Les, Emili Medan, va demanar el maig passat que l’ós Goiat, l’últim que s’ha alliberat, sigui retornat a Eslovènia pel seu caràcter especialment agressiu. Gràcies als mecanismes de seguiment, a Goiat se li ha atribuït la mort d’almenys 19 ovelles, dues eugues i un poltre nounat, la majoria en territori aranès.

Text: Ràdio Seu, Foto: TES

2 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada