El Consell General aprova un IGI reduït del 2,5% per a sectors d’oci, transport i cultura

consell2Recaptar més en concepte d´IGI bancari i reduir aquest tribut a les estacions d´esquí, al transport públic, a Caldea i a Naturlàndia. Aquest és l´objectiu de la modificació de la llei de l´IGI que ha aprovat el Consell General. El grup mixt hi ha votat en contra adduint que es privilegien certs sectors. Demòcrates i socialdemòcrates hi han votat a favor, tot avisant que vigilaran que la rebaixa de l´impost sigui en benefici dels consumidors i no dels guanys dels operadors.

Amb la modificació aprovada, el Govern espera augmentar els ingressos de l’IGI bancari, en concepte del qual l´any passat es van recaptar 16 milions i mig d´euros, 5 milions menys dels previstos. I fer-ho sense que això afecti els clients. Per aconseguir-ho es limiten les deduccions que els bancs poden fer a les quotes suportades. La llei també estableix un tipus reduït del 2,5% per a les estacions d´esquí, el transport públic, Caldea, Naturlàndia i el sector cultural. El grup mixt ha votat en contra de la modificació de la llei. El president del grup, Jaume Bartumeu, considera que no comportarà la rebaixa de preus dels serveis i sí un augment dels beneficis dels operadors perquè no baixaran els preus. Creu que “s’està trencant la neutralitat de l’impost” i que així “s’omplen els beneficis de les empreses o les butxaques dels accionistes”.

Demòcrates i socialdemòcrates, en canvi, hi han votat a favor, tot recordant als sectors beneficiats l´objectiu de la rebaixa. El president del grup parlamentari socialdemòcrata, David Rios, ha dit que “ara semblaria que els operadors no tenen intenció de baixar els preus, nosaltres difícilment els podem obligar a fer-ho però esperem que com a mínim el 2015 es mantinguin”. La consellera demòcrata Meritxell Mateu ha destacat que “en cap cas (l’IGI reduït) hauria de ser un benefici per a l’operador, l’únic beneficiari d’una rebaixa del tipus d’aquest impost ´és i ha de ser el consumidor final”.

Com diu el president socialdemòcrta, Caldea o el sector del transport ja han anunciat que enguany no pensen rebaixar preus. Una decisió que el Govern lamenta. El ministre Jordi Cinca assegura que “s’entenia que podien tenir aquest privilegi sempre i quan acabés repercutint en preus més baixos i per tant en més competitivitat, més atractius i se’n beneficiessin la resta d’actors econòmics”.i afegeix que “trencar aquesta cadena no és afortunat i haurem de parlar amb cadascun d’ells i veure com pot arribar a l’usuari final”.

Tant l´executiu com els tres grups parlamentaris han advertit que estaran atents a si els sectors beneficiats rebaixen preus en el futur o en canvi aprofiten per augmentar els guanys. Si fos així, han dit, actuarien en conseqüència.