El Consell d’Europa detecta mancances legislatives per combatre el tràfic de persones

greta2A dia d’avui no s´ha identificat cap víctima del tràfic de persones a Andorra. Així ho constata un informe del GRETA, el grup d´experts de lluita contra el tràfic de persones del Consell d´Europa. Ara bé, el GRETA constata que el Principat té mancances en aquest àmbit com ara la falta d´una definició clara del tràfic en el dret andorrà o la inexistència d´una estructura especialitzada en aquest àmbit. També demana prendre mesures per assistir hipotètiques víctimes.

Tres experts del GRETA van visitar Andorra el novembre del 2013 per avaluar el grau de compliment de la convenció del Consell d´Europa sobre la lluita contra el tràfic de persones, en vigor al país des de juliol del 2011. Es van reunir amb el ministre de Justícia i Interior, membres d´aquest ministeri i del de Salut i Benestar, així com consellers generals i membres del poder judicial.

L´informe conclou que a Andorra no s´ha identificat cap víctima del tràfic de persones. Entre d’altres raons per les dimensions d’Andorra i la població reduïda, que dificulten l’ocultació del tràfic. El membre del secretariat del GRETA, Gerlad Dunn, explica que també dissuadeixen els controls fronterers permanents.

Ara bé, Dunn assegura que d’acord amb la situació del tràfic a Europa no es poden descartar casos en el futur. Per això fa una sèrie de demandes i recomanacions.

També es fan recomanacions relacionades amb l´assistència a les víctimes, com ara garantir un temps de recuperació o la possibilitat d´indemnitzar-les. La sensibilització social seria un altra de les actuacions que es podrien dur a terme.