El Comitè Europeu dels Drets Socials del Consell d’Europa considera que Andorra no afavoreix de manera suficient la integració dels discapacitats en àmbits com l’educació i la formació, el treball o l’habitatge, entre d’altres. Així ho han fet públic aquest dijous en el seu informe anual en el que posen de relleu l’incompliment de quatre punts de la Carta Social Europea i reclamen més informació de cara a poder completar el proper informe. Les dades analitzades corresponen al període que va de l’1 de gener del 2007 al 31 de desembre del 2010.

L’informe fet públic aquest dijous posa de relleu que el dret de les persones discapacitades a integrar-se en l’educació i la formació no està garantit. En aquest sentit, des del Comitè es promou que, sempre que sigui possible, es fomenti la integració dels membres d’aquest col·lectiu en l’ensenyament general i només optar per l’especial en els casos que no existeixi cap més opció. I considera que en aquest punt Andorra no dóna prou garanties, a més de ressaltar exemples com el fet que Andorra consideri l’ensenyament a l’hospital o a casa com a part de l’educació general, mentre que el Comitè la cataloga d’especial.

A més, el Comitè demana informació sobre les condicions de les proves o exàmens per a discapacitats i si les qualificacions són equivalents a les dels estudiants sense discapacitat. A la vista de les mancances, el Comitè considera que el dret de les persones amb discapacitat a una educació inclusiva a les escoles no està garantit.

D’altra banda, l’informe també destaca que no es garanteixen prou recursos efectius a les persones amb discapacitat que s’hagin pogut sentir discriminades en l’àmbit del mercat laboral. En aquest sentit, el Comitè subratlla que manca informació sobre els ajustos i les ajudes que proporciona el Govern per garantir l’accés d’aquest col·lectiu al món laboral ordinari, i per això considera que aquest dret no està plenament garantit.

Pel que fa a l’habitatge, el transport i les telecomunicacions, l’informe també assenyala diverses mancances. Com en el cas de l’accés al mercat laboral, en aquest àmbit, el Comitè també considera que no hi ha prou recursos garantits per aquelles persones discapacitades que s’hagin pogut sentir discriminades. En temes com el de l’habitatge, tot i que l’informe reconeix que el Govern prioritza aquest col·lectiu, considera que no s’ha demostrat que l’accés efectiu a l’habitatge estigui garantit. El Comitè lamenta que el Govern no els hagi facilitat informació sobre les subvencions que s’atorguen per adaptar els habitatges i les persones que se’n beneficien.

En general, l’informe posa de relleu els passos fets per Andorra en matèria d’integració però lamenta la manca d’informació rebuda i emplaça a Andorra a completar la informació per a propers informes.

L’informe també constata que manca informació suplementària en dos dels punts analitzats, i per tant ajorna les seves conclusions en el cas de l’apartat sobre la no discriminació en el treball i la prohibició del treball forçat, i en el cas dels drets de les dones i els homes i la igualtat d’oportunitats.

En el primer apartat, el Comitè demana més informació sobre les indemnitzacions en cas de discriminació, sobre el fet que només els nacionals andorrans puguin accedir als llocs de treball públics, i sobre si pot ser una restricció a la llibertat de treball el fet que es perdi la prestació per desocupació si es rebutja una oferta.

En el segon apartat, el Comitè demana informació sobre les decisions judicials relacionades amb les disposicions de la càrrega de la prova en matèria de discriminació, després de constatar que la legislació no les garanteix. També vol que Andorra aclareixi si hi ha límits en les indemnitzacions per discriminació, que s’inclogui per llei que els salaris entre homes i dones han de ser iguals i que es prenguin mesures per evitar la discriminació en les remuneracions. Finalment, també demana estar informat sobre els resultats del Pla d’acció nacional sobre la igualtat.

L’informe també destaca que en tres dels quatre punts desfavorables assenyalats pel Comitè, el president de l’oragnisme, Luís Jimena Quesada, ha presentat una opinió dissident. En el primer cas referent a la manca d’integració dels discapacitats en el sistema educatiu general, Jimena considera que la mesura d’escolarització a l’hospital o a casa només es va aplicar en pocs casos i que per tant no ha de ser considerada negativa pel Comitè tenint en compte les dimensions del país, i per tant, el nombre d’alumnes que es podrien acollir a la mesura. A més, exposa que portar aquests nens a un centre especial podria ser més perjudicial que acollir-se a l’opció de l’hospital o la casa.

Pel que fa a la manca d’informació sobre l’educació especial que el Comitè posa de relleu com a justificació de l’incompliment, Jimena creu que no és justificada, si es compara amb els criteris utilitzats per avaluar altres països. En aquest sentit, el president del Comitè creu que hi ha una ‘manca de coherència interna del comitè’ i assenyala que caldria fer una reflexió profunda sobre el sistema d’informes.

Respecte als altres dos punts, relatius a l’accés dels discapacitats al món laboral, i les condicions d’accés a l’habitatge, Luís Jimena Quesada creu que l’informe proporcionat pel Govern contenia la informació requerida i que per tant el Comitè hauria d’haver emès una conclusió favorable.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada