El Consell de Ministres aprova la Llei de reestructuració i resolució d’entitats bancàries

cincaEl Govern ha aprovat aquest dimecres el projecte de Llei de reestructuració i resolució d’entitats bancàries que establirà el marc legal i les eines més apropiades per adoptar, amb caràcter urgent, mesures fermes i alhora flexibles, encaminades a donar solució a la situació de BPA, permetent dotar-nos d’instruments que evitin el recurs sistemàtic al decret de 1969 que implicaria una liquidació judicial inadaptada a aquest tipus de situacions.

El projecte de llei, que se sotmetrà a l’aprovació parlamentària demà i ha pres com a base la directiva europea 2014/59/UE, fixa com a objectius prioritaris la protecció dels dipositants legítims, l’òptim ús dels recursos públics i la continuïtat de l’activitat de l’entitat, evitant la pèrdua de valor. Entre els seus principis, la llei destaca que els accionistes de l’entitat seran els primers en suportar les pèrdues i els costs dels processos.

Amb la finalitat d’administrar el sistema dissenyat per la llei es crearà l’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) com a autoritat competent durant el procés, així com el Fons Andorrà de Resolució d’Entitats Bancàries (FAREB), destinat a finançar les mesures que s’acordin. El FAREB serà gestionat per la pròpia AREB i comptarà amb una dotació inicial extraordinària de 30 milions d’euros procedents de les entitats bancàries del país. L’AREB fixarà també un sistema d’assignació de contribucions per part de les entitats bancàries que tindrà en compte la seva proporció i perfil en l’agregat del sector financer del país. Aquestes contribucions ordinàries seran recaptades anualment i hauran d’arribar a l’equivalent a l’1% de l’import total dels dipòsits garantits del país a 31 de desembre de 2024, i mantenir-lo d’aquesta data en endavant en línia amb el que presenta la pròpia directiva.

El projecte de llei contempla un ampli ventall de mesures, destacant les relatives a processos de reestructuració, pensades per a entitats viables, o les referides a processos de resolució, en cas d’inviabilitat o interès públic. En aquest sentit, preveu instruments com els de venta del negoci; transmissió d’actius i passius a una entitat pont o altres processos de recapitalització interna. “Aquests processos -apunta el text legal- no s’han de confondre amb els tradicionals procediments de cessació de pagaments i fallida, ni necessàriament desembocar en la liquidació de l’entitat bancària”

En paraules de Jordi Cinca, Ministre de Finances, “l’objectiu d’aquesta llei és el de mantenir les millors possibilitats de reestructuració o resolució de BPA. Volem que aquest marc legal permeti explorar totes les opcions de venda, tant global com parcial, de represa de l’activitat de l’entitat i, en darrer cas, de liquidació. Però que ens permeti, sempre, en tots els supòsits, preservar el valor del banc.”

Tal com va anunciar el Govern en una roda de premsa oferta el passat dilluns 29, prèvia a l’adopció de qualsevol mesura per part de l’AREB, es determinarà el valor dels actius i passius de l’entitat sobre la base dels informes de valoració en els quals treballa, des de fa més de dues setmanes, PwC, una consultora independent de reconegut prestigi internacional. PwC continua els treballs d’anàlisi de tots els comptes de l’entitat i la seva operativa per determinar quins no estan afectats per cap pràctica sospitosa de blanqueig i, per tant, podran ser traspassats a la nova entitat que permetria crear la llei.

L’AREB es regirà per un Consell d’Administració integrat per entre 3 i 5 membres designats pel Ministeri de Finances i per l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) amb acreditats perfils i experiència. Així mateix, l’entitat podrà comptar amb observadors designats per les entitats bancàries contribuents al FAREB.

foto: SFG

1 comentari

  1. Rescate encubierto ???

Comments are closed.

TOTES LES NOTÍCIES