El Consell Constituent celebra els 20 anys de la Constitució amb un sopar a Sispony

Els consellers generals que van formar part del Consell Constituent de l’any 1993 han celebrat aquest dissabte el sopar anual de germanor, que enguany ha tingut lloc a la Massana, concretament a Sispony, seguint l’ordre protocol·lari de parròquies. Tot i tractar-se de la celebració dels 20 anys de l’aprovació de la Constitució per part del Consell General, l’acte ha comptat amb només tretze consellers generals, ja que enguany l’efemèride ha caigut en cap de setmana i a més ha coincidit amb una nevada.

La celebració d’enguany ha comptat amb una escassa assitència: només tretze membres han assistit al tradicional sopar, que se celebra cada 2 de febrer. Entre els membres assitents i que encara estan en actiu hi ha el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, el president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró i el conseller general Pere Altimir.

El subsíndic d’aleshores, durant la Legislatura Constituent del 1993, Josep Marsal, ha reconegut que celebrar aquests vint anys de Constitució és per ell ‘una satisfacció immensa’ ja que va coincidir amb l’etapa final de la seva carrera política, tot i que després va exercir sis anys més com a president del Consell Superior de la Justícia. Marsal ha recordat com es va poder solucionar la situació de bloqueig que vivia el país, i ha dit que la Constitució va ser una bona opció, fet que es demostra perquè en aquest vint anys ‘no s’ha viscut una situació similar a la que hi havia a l’època’

Sobre la possibilitat de fer una reforma a la Constitució, Marsal ha dit que sempre es pot millorar la Carta Magna, però que en tot cas caldria fer un referèndum. A més, el polític encampadà ha reconegut que la Constitució és ‘una eina perfecta’, i que el que importa és qui la fa servir i com, perquè ‘aquí radica la seva productivitat’. Entrant més a fons sobre algun dels canvis que es podrien fer, ha parlat de fer una Llei electoral ‘més oberta’ per fomentar la participació i que permeti votar més gent. No obstant, ha reconegut que ‘la llei electoral no és el que bloqueja el país’, donant a entendre que hi hauria altres preocupacions abans de tractar aquest tema

L’objectiu de la trobada, que se celebra anualment, és reafirmar l’esperit de consens i de responsabilitat política que va caracteritzar els consellers de la legislatura constituent.

TOTES LES NOTÍCIES