El Consell aprova la Llei que prohibeix fumar en espais públics tancats

El parlament ha aprovat aquest dijous la Llei de protecció contra el tabaquisme passiu ambiental, la primera iniciativa legislativa popular presentada a Andorra, i que té per objectiu prohibir fumar en els espais públics tancats excepte en les sales de fumadors que es puguin habilitar en alguns establiments incloent bars i restaurants. El grup parlamentari socialdemòcrata s’ha abstingut en la votació perquè, malgrat que consideren que el text s’ha millorat molt en el treball en comissió, asseguren que les sales per a fumadors ‘són un error’ i fan que la llei quedi ‘descafeïnada’. Des del grup parlamentari demòcrata, Sílvia Calvó ha defensat que les sales de fumadors són diferents al cas espanyol perquè no es permet l’entrada als menors ni als cambrers. De la seva banda, la ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, s’ha compromès a fer el desplegament reglamentari de la llei dins dels tres mesos fixats, i a posar en marxa un sistema d’inspecció i control per tal que es compleixi. Un cop aprovada la Llei, es deixa un termini d’adaptació de sis mesos, per la qual cosa la prohibició serà efectiva un cop transcorregut aquest període.

La consellera socialdemòcrata Sílvia Bonet ha defensat la reserva d’esmena encaminada a restringir les possibilitats d’habilitar sales de fumadors només a les sales psiquiàtriques i als espais d’ús terapèutic. Bonet ha assegurat que a l’estat espanyol s’ha demostrat que les sales per a fumadors no ofereixen cap valor afegit ni cap benefici econòmic, i que a més provoquen desigualtat i desprotecció. Per aquest motiu, el grup parlamentari socialdemòcrata s’ha abstingut en la votació.

En canvi, la consellera demòcrata Sílvia Calvó ha defensat que no són sales obligatòries i que a més s’han pres mesures per respectar la salut, com és la prohibició de l’accés dels menors d’edat i dels cambrers, ja que no s’hi podrà realitzar servei. Calvó també ha destacat que la llei s’ha millorat molt respecte al text de la iniciativa legislativa popular, i que en tot cas serà un pas endavant en la protecció de la salut pública.

De la seva banda, la ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, s’ha compromès a desenvolupar el desplegament reglamentari dins del termini de tres mesos fixat, i a crear un sistema d’inspecció i control per fer complir la llei. Malgrat tot, considera que el control no ha de ser coercitiu per defecte, sinó que en una primera etapa ha de tenir un caire més informatiu i de sensibilització.

 

S’aprova el suplement de crèdit per a contractar Monitor Group

D’altra banda, la contractació de l’empresa Monitor Group ha tornat a centrar part del debat al Consell General. En aquesta ocasió, l’aprovació d’un suplement de crèdit d’1,5 milions d’euros per fer front als honoraris, ha suscitat les crítiques del grup parlamentari socialdemòcrata, que considera que el Govern ha improvisat en la contractació d’aquesta empresa que ja ha començat a treballar abans de l’aprovació del suplement de crèdit i de la Llei d’inversions estrangeres. A més, el conseller socialdemòcrata David Rios ha alertat que el Govern no ha comptabilitzat correctament els impostos sobre els honoraris de Monitor Group i ho ha qualificat de ‘joc de mans’ que no és ‘correcte ni legal’.

De la seva banda, el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, ha justificat la contractació de Monitor Group en paral·lel al desenvolupament del marc legal per no perdre temps en un moment de crisi econòmica. En relació als impostos, Saboya ha dit que serà l’ADI qui es farà càrrec dels pagaments corresponents.

En la mateixa sessió del Consell s’ha desestimat la proposició de modificació de la Llei de tinença d’animals, que havia presentat el PS, per tal d’ampliar-la als que lliuren servei als discapacitats. El grup de DA ha argumentat el seu vot contrari pel fet que el Govern ja ha presentat una modificació més àmplia que inclou aquesta proposta. Així mateix s’ha aprovat un crèdit extraordinari per fer front al pagament dels impostos indirectes del contracte de la construcció del Centre de Tractament de Residus, aquesta vegada amb els vots contraris del PS.

8 comentaris

  1. Jo el que hem demano que es el que pasara quan la gent surti a fuma a fora de la discoteca y els veins truquin als urbanos i a la policia pk hi ha massa soroll i aquest els hi diguin que no hi poden fer res!! Ja us estara bé ja!!

  2. Jo el que veig aquí esque un cop mes atentem contra la nostra pròpia identitat, ningú ens ha imposat aquesta llei però nosaltres em decidit acatarla,nose si realment la paraula es atractiu com comentàveu, però si que era una demarcació, algo purament autòcton que no estava de mes mantenir mes encara si recordem que el tabac ha estat un motor econòmic pel país durant molts d’anys…ami em sembla que es tirarnos pedres al nostre terrat, però el temps dirà…

  3. Et puc assegurar que es molt mes pitjor la contaminació atmosfèrica i la pudor de una gran capital cop pot ser Barcelona que no pas qualsevol bar o cafeteria del paìs….per aquesta regla de 3 millor no sortir de casa no creus?

  4. pues per mi s´ha acabat d´anar al restaurant, preferixo l´olor de fum que l´olor de merda que es respira a molts carrers d´andorra

  5. L’atractiu serà per tu!!! que hi havia molts de fora que alucinaven de la pestarrera a bars i cafeteries i sé d’alguna família que no ha vingut per no haver de suportar fums!!!

  6. Esta be aquesta llei Per al que no fumi,ara també es veritat que dels pocs atractius que disposava Andorra era el poder fumar on es volgues aixins que ja veurem el resultat

Comments are closed.

TOTES LES NOTÍCIES