bartumeu2Aprovada la llei de bases d’ordenament tributari, que regula els drets i obligacions de l’Agència Tributària i dels contribuents. Ha estat, probablement, la llei més laboriosa en què han treballat l’últim any els grups parlamentaris. El Consell General hi ha donat llum verd, després de superar un treball en comissió de més de 260 esmenes. Amb tot, només hi ha votat favorablement la bancada de la majoria demòcrata.

Jaume Bartumeu ha defensat l’abstènció del grup mixt a la llei. El president del grup parlamentari ha expressat la voluntat de tancar el marc fiscal i per això no hi han votat en contra, tot i que opinen que la llei inclou aspectes arbitraris. Bartumeu ha manifestat que “en el redactat del projecte s’han expulsat algunes barbaritats però el text continua sent de mal pair”. “No podem acceptar un article que introdueix l’arbitrarietat i consagra la indefensió de l’obligat tributari. Establir, com es fa, en un apartat l’obligació d’informar dels pagaments efectuats durant els últims 15 anys a comptar de la data de defunció de les persones és una directa i contundent violació de l’article 3.2 d ela Constitució, que garanteix la no retroactivitat de les disposicions”.

Un dels punts de debat entre DA i PS, que ha votat en contra de la llei, ha estat el relatiu a les inspeccions fiscals. La llei estableix que l’administració només podrà accedir als despatxos dels directius de les empreses amb una ordre judicial. Així ho ha defensat el conseller demòcrata Xavier Montané.

El president del grup socialdemòcrata, David Rios, s’ha mostrat sorprès perquè “una persona que vulgui optar a una ajuda de 200 euros ha de presentar els seus extractes bancaris i els de part de la seva família i, en canvi, els defraudadors estan defensats per unes traves que s’han incorporat en comissió”.

El ministre de Finances, Jordi Cinca, ha advertit que la nova llei de bases podria fer multiplicar els treballadors de l’Agència Tributària, quan es parla d’un redimensionament de l’administració.

Malgrat les discrepàncies expressades, tots els grups han coincidit en la sintonia i voluntat de consens de l’arc parlamentari per definir la nova llei de bases de l’ordenament tributari.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada