El Consell aprova els canvis en la Llei d’immigració amb retrets per la tramitació d’urgència

El Consell General ha aprovat aquest dijous els canvis en la Llei qualificada d’immigració destinats a evitar que a través dels permisos per a estades esportives hi hagi esportistes que competeixin en les lligues nacionals, en la de futbol concretament, amb les abstencions del grup parlamentari liberal i dels consellers del Partit Socialdemòcrata. Un dels aspectes més criticats ha estat que aquest projecte per modificar l’article 30 de la llei hagi estat tramitat per la via d’urgència, ja que des de l’oposició es considera que això ha impedit fer una reflexió aprofundida i més canvis, mentre que tant el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, com el conseller Carles Jordana han remarcat que per modificar un article el temps ha estat suficient i Espot ha afegit que aquest fet no ha estat només imputable al Govern, ja que s’esperava una modificació en els estatuts de la Federació Andorrana de Futbol que hauria evitat els problemes que s’han registrat a la Lliga Nacional amb jugadors estrangers. D’altra banda, s’ha aprovat també els canvis a la Llei de caça, que ha comptat amb el suport de tots els grups tret de l’abstenció del PS.

Els canvis en la Llei qualificada d’immigració, destinats a evitar que a través de les estades esportives esportistes de fora del país poguessin competir en les lligues nacionals, concretament en la de futbol, han estat aprovats aquest dijous en la sessió del Consell General. En la votació, tant el grup parlamentari liberal com els consellers del Partit Socialdemòcrata s’han abstingut argumentant que hagués estat necessari més temps per poder fer una reflexió més aprofundida sobre aquestes modificacions. Així, han lamentat que aquest canvi s’hagi impulsat per la via d’urgència.

D’aquesta manera, la consellera de Socialdemocràcia i Progrés, Sílvia Bonet, tot i que hi ha votat a favor ha manifestat que quan es tramiten textos per la via d’urgència es minva “la qualitat” del mateixos. De la seva banda, el conseller del PS Gerard Alís a més a més de criticar “l’arbitraritetat” que creuen que es deriva del fet que hagi de ser el Ministeri d’Esports qui doni el permís, considera que hagués calgut “un procés ordinari”, ja que s’ha acabat fent un “pedaç”.

També ha lamentat no haver pogut comptar amb més temps la consellera liberal Judith Pallarés, que ha manifestat que ells havien proposat separar els diferents conceptes dels permisos que s’atorguen a través de l’article 30 per poder-se centrar molt més en les estades esportives i alhora “eliminar l’arbitrarietat” esmentada pel PS. Ha remarcat que és evident que davant els problemes registrats i la”mala imatge i la difícil situació” dels esportistes que van ser portats al país a competir sota el paraigua d’aquest permís, calia fer “alguna cosa”, però ha remarcat que no s’ha fet prou.

El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ha remarcat que calia fer un seguit de canvis ja que s’havia “desvirtuat” l’objectiu amb el qual havien estat pensats aquests permisos i ha negat que hi hagi l’arbitrarietat criticada, ja que el Ministeri d’Esports haurà d’informar per escrit dels motius per concedir o denegar aquests permisos i, a més, podran ser motiu de recurs. Pel que fa al tràmit d’urgència, ha destacat que no és només “imputable” al Govern sinó que s’esperava que des de la Federació Andorrana de Futbol hi hagués algun canvi en els seus estatuts que servís per solventar aquesta situació i que com que no s’ha produït calia actuar amb celeritat, abans de l’inici de la temporada vinent. A més ha lamentat “la mala fe” d’Alís criticant que no hi ha hagut temps per debatre i fins i tot ha acusat el conseller de “no tenir ganes de treballar a l’estiu”, a la qual cosa Alís li ha respost que aquest comentari “sobrava”.

Llei de caça
D’altra banda, el Consell General ha aprovat també, amb les abstencions dels consellers del PS, els canvis en la Llei de caça. Els diferents grups han coincidit que serveix per millorar la seguretat i també l’equilibri de les espècies. D’aquesta manera, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha destacat que es fixa l’obligació de plans de gestió per a les espècies caçables i defineix els paràmetres mínims per al pla de caça dels isards.

A banda de demanar que les associacions tinguessin una major representació en la comissió de caça, motiu pel qual havien presentat una reserva d’esmena que ha estat rebutjada, el PS ha qüestionat que els joves de 16 anys puguin caçar. Calvó ha respost que no és la Llei de caça la que serveix per atorgar els permisos d’armes de foc i que aquests joves hauran d’anar acompanyats per adults. Així, ha destacat que es fa el mateix que en països veïns.

Text i foto: ANA

TOTES LES NOTÍCIES