El Consell aprova el projecte del llei sobre la introducció de l’euro com a mostra de la ‘vocació europea’

consellEl Consell General ha aprovat aquest dijous el projecte de llei sobre la introducció de l’euro en el marc de l’Acord Monetari que suposa una mostra de la ‘vocació europea’ d’Andorra així com el reconeixement del país a l’exterior gràcies a la possibilitat d’encunyar moneda pròpia, com ha assenyalat el ministre de Finances, Jordi Cinca. El ministre ha recordat que es tracta d’un dels passos del procés d’adaptació del Principat i ha indicat que permetrà reforçar el sector financer i l’obertura i internacionalització de l’economia andorrana. Des del grup demòcrata, la consellera general Meritxell Mateu, ha remarcat el ‘moment històric’ del país que després de deu anys tindrà un euro propi responent a ‘l’atribut d’Estat sobirà’, mentre que des de l’oposició han destacat la col·laboració mantinguda perquè ‘Andorra segueixi avançant en la bona direcció en les relacions exteriors’, segons ha indicat el president del grup mixt, Jaume Bartumeu.

Amb l’aprovació d’aquest projecte de llei, ha recordat la consellera general demòcrata, Andorra podrà començar a encunyar euros el gener del 2014, un fet ‘històric’, ha dit, que pel volum de monedes no tindrà una gran transcendència però tindrà una ‘gran força simbòlica’, segons ha afegit el ministre de Finances, Jordi Cinca.

Cinca també ha recordat que tot i ser un país petit s’exigeix igual o més que altres Estats amb milions de ciutadans. A més, ha indicat que el sector financer surt ‘reforçat’ amb aquesta normativa en el procés d’obertura i internacionalització i dóna més protecció als inversors.

Per la seva part, el president del grup mixt, Jaume Bartumeu, ha celebrat que Andorra comenci el 2014 amb l’acord per emetre euros ja que no podia ser l’únic microestat amb euro sense acord monetari.

Des del grup socialdemòcrata, el president del grup socialdemòcrata, David Rios, ha assenyalat que es tracta d’una ‘excel·lent oportunitat’ per millorar la vida de les persones amb un disseny d’euro propi i els procediments per eliminar les monedes falses.

En la sessió d’aquest dijous també s’ha aprovat el projecte de llei qualificada de modificació del Codi de procediment penal que preveu la creació d’una oficina de recuperació d’actius criminals (ORA) i d’una oficina de gestió d’aquests actius. Aquestes institucions s’havien de constituir per donar compliment a l’Acord Monetari i com ha recalcat la consellera general, Meritxell Verdú, no ha de suposar cap cost complementari si s’empren les estructures existents.

Per últim, també s’ha aprovat el projecte de llei qualificada de modificació del Codi penal per adaptar-se a les demandes del Moneyval en aspectes de blanqueig de capital i falsificació de monedes i a les recomanacions del Consell d’Europa i d’altres convenis internacionals en matèria de drets humans. Ha estat precisament en aquest darrer àmbit en el qual la consellera general socialdemòcrata, Mariona Gonzàlez, ha lamentat que no s’hagi regulat el ciberassetjament com a delicte propi, tot i que tant el ministre d’Interior, Xavier Espot, com la consellera general demòcrata, Sofia Garrallà, han afirmat que queda previst com a infracció en grau de temptativa dins dels delictes d’assetjament.

D’altra banda, el Consell General també ha aprovat, en el marc de la transposició de la directiva europea derivada de l’Acord Monetari, una modificació de la Llei de cooperació penal internacional i de lluita contra el blanqueig de diners o valors producte de la delinqüència internacional i contra el finançament del terrorisme. Un dels canvis més significatius, que han esmentat tant el president del grup mixt, Jaume Bartumeu, com el ministre d’Interior i Justícia, Xavier Espot, és l’establiment d’un sistema de declaració obligatòria quan una persona física entri o surti del país amb una quantitat de diners superior als 10.000 euros. Tots els grups parlamentaris han destacat que amb l’aprovació d’aquesta llei es dóna un pas més per donar una imatge de país responsable i seriós envers la comunitat internacional.