El Congrés Internacional de viabilitat hivernal acollirà un miler i mig de participants

El ministre d’Economia i Territori, Jordi Alcobé, i el secretari general de l’Associació Mundial de la Carretera, Jean-François Corté, han presentat aquest dimarts a la premsa el Congrés Internacional de viabilitat hivernal, que se celebrarà a Andorra el mes de febrer vinent.

El Congrés, que tindrà lloc entre el 4 (dimarts) i el 7 de febrer (divendres), presenta diverses peculiaritats. Per una banda és la primera vegada que els Pirineus acullen un congrés d’aquestes característics i, de l’altra, és el més gran celebrat mai a Andorra amb una previsió de més de 1.500 participants entre congressistes, expositors i acompanyants. El Govern i el comú d’Andorra la Vella, conjuntament amb l’AIPCR, es fan càrrec de l’organització d’aquesta catorzena edició, agafant el relleu del Quebec, on va tenir lloc el 2010.

El ministre Alcobé ha subratllat que aquesta cita és una oportunitat de “situar” Andorra al món dels congressos i al mateix temps un aparador per vendre el país. Alcobé ha manifestat que servirà per “testejar” la capacitat organitzativa d’un congrés, on hi ha previst la presència de més de deu ministres, i ha agraït el suport dels països veïns per la designació d’Andorra.

Jean-François Corté, per la seva banda, ha recordat els orígens de l’Associació Mundial de la Carretera, creada el 1909 a França i que actualment integren 120 governs i altres representants de col·lectius i territoris. Corté ha explicat que la temàtica triada -la viabilitat hivernal en temps de crisi- analitzarà aspectes com el manteniment del servei al ciutadà o els efectes del canvi climàtic. La presentació ha comptat també amb la participació de la cap d’organització del Congrés, Fina Pastor.

El carrer Prat de la Creu serà el centre neuràlgic d’aquest congrés internacional. El Centre de Congressos acollirà les ponències, la sessió de ministres i la cerimònia de cloenda. La gran zona d’exposició se situarà a l’aparcament a l’aire lliure Vinyes, amb un total de 3.800 metres quadrats dedicats als estands institucionals, i onze hangars d’exposició de maquinària a la plaça de braus amb una superfície total de 550 metres quadrats, mentre que la cerimònia d’inauguració tindrà lloc a la Plaça del Poble d’Andorra la Vella.

El Congrés traslladarà també part del programa a d’altres parròquies. El Palau de Gel acollirà el sopar de gala, mentre que se celebrarà una competició de màquines llevaneus i exposició de maquinària al circuit del cap del Port. També hi ha previstes diverses visites tècniques amb itineraris que inclouran el centre de Control de Trànsit, el túnel d’Envalira, el Funicamp, els túnels de les Dos Valires i del Pont Pla i el dic d’Arinsal.

L’objectiu marcat pel Govern d’Andorra és tancar l’organització del Congrés amb un pressupost equilibrat gràcies als ingressos derivats la inscripció dels congressistes, el lloguer d’espais a les empreses expositores i la partida de patrocinadors i col·laboradors. Els organitzadors han destacat que el certamen suposarà des del punt de vista turístic una important injecció econòmica i potenciarà la imatge d’Andorra com a destinació turística.

En els mesos previs i durant els dies de celebració, el Congrés haurà generat feina a les empreses i treballadors del país i a la vegada haurà potenciat la imatge d’Andorra com a una de les principals destinacions turístiques (i de Congressos) del sud d’Europa.