El Comitè de seguiment del Congrés dels Poders locals i regionals del Consell d’Europa ha emès el seu informe i les seves recomanacions sobre l’autonomia local a Andorra, a partir de l’informe redactat després de la visita realitzada al país durant l’abril del 2017, que ha estat debatut i votat aquesta tarda a Estrasburg.

En l’informe s’assegura que al Principat hi ha un nivell exemplar de democràcia local i d’autonomia local dels comuns, respectant cada un dels compromisos ratificats a la carta europea de l’autonomia local i remarca molt positivament el diàleg entre les autoritats centrals i locals.

De totes maneres, el Congrés recomana que els mecanismes de consulta estiguin subjectes a llei, per tal de garantir que els comuns siguin consultats en tots els casos que els afectin directament.

El cònsol major de la Massana i cap de la delegació nacional al Congrés dels Poders Locals del Consell d’Europa, David Baró, ha destacat les bones relacions entre el poder central i els comuns, des de sempre, unes bones relacions facilitades per les dimensions reduïdes del país i pels usos i costums. La delegació andorrana la completen els cònsols Josep Miquel Vila i Jordi Torres així com el secretari de la delegació, Isaac Pérez.

El Congrés també encoratja al país a continuar els esforços per la reforma de les competències i les transferències en base als principis de la Carta Europea de l’autonomia local. Sobre aquest punt, Baró ha informat davant el ple, que les dues noves lleis van ser votades pel Consell General a l’octubre del 2017 i van entrar en vigor al gener 2018 i que la llei de transferències està en fase de revisió, per tal de millorar el principi de proporcionalitat i objectivitat, després del veredicte del Tribunal Constitucional sobre tres articles del text.

Una altra de les recomanacions del Congrés és la instauració de disposicions per dotar a Andorra la Vella d’un estatus especial, com a capital del Principat.
D’altra banda, també es proposa considerar la possibilitat de signatura i ratificació del Protocol addicional a la Carta Europea d’Autonomia Local sobre el dret de participar als afers de les col•lectivitats locals.

David Baró ha qualificat de molt bona posició d’autonomia local dels comuns a Andorra i d’encoratjadores les propostes del Congrés i ha felicitat, en nom de la delegació andorrana i dels 7 comuns, la tasca dels responsables de l’informe, pel seu interès en captar la veritable realitat d’un petit país estat membre com és Andorra i valorar molt positivament la situació de la democràcia local i autonomia dels comuns.

Una vegada debatut i votat l’informe de recomanacions d’Andorra pels 47 estats membres del congrés s’ha donat pas, també aquesta tarda, a un debat específic sobre els reptes dels petits estats en l’aplicació de la Carta Europea de l’Autonomia Local, on ha participat el cap de govern Antoni Marti, el ministre d’Interior de Mònaco, Patrice Cellario, el secretari d’estat d’Interior de Sant Marino, Guerrino Zanotti, i el secretari d’estat de l’Administració Local i les Col•lectivitats de Malta, Silviio Parnis.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada