El Comú farà un recorregut per potenciar el patrimoni cultural de Santa Coloma

Els cònsols i consellers del Comú d’Andorra la Vella han explicat, aquest dijous al vespre, en una reunió amb els veïns de Santa Coloma, les obres que es faran als entorns de l’església i a altres punts del poble. El projecte més important és la millora dels entorns de l’església per potenciar aquest monument i que es vegi i s’hi accedeixi millor, però aquest s’emmarca dins l’objectiu final, que és poder fer un recorregut entre tots els punts d’interès del poble per potenciar-ne el seu patrimoni cultural.

La casa Quim de Dolsa de Santa Coloma, ha acollit, aquest dijous al vespre, una reunió informativa sobre les obres que s’han fet i que es faran al poble. Davant d’una trentena de veïns, la cònsol major, Rosa Ferrer, i els consellers de Medi Ambient, Jordi Cabanes, i d’Urbanisme, Eron Estany, que són els del poble, han exposat els projectes més importants.

La millora dels entorns de l’església de Santa Coloma ja s’ha començat a fer, amb la tala dels arbres, que permet una millor visibilitat del campanar de l’església des de la carretera i des de més lluny. Les millores, però, van més enllà, i consistiran a netejar tota la zona, convertir la zona buida i descuidada que hi ha al costat de la carretera en un espai cuidat, amb zona verda i aparcament públic.

L’espai que hi ha a la vora de la carretera, d’uns 4.000 metes quadrats, s’ha llogat per poder donar-li un ús públic, i costarà al Comú 6.000 euros mensuals. Per tenir-lo en condicions s’ha de tornar a omplir de terra per ubicar-hi una zona de jardí, i construir-hi, també, un aparcament públic de barrera amb unes 50 o 60 places. Tal com ha explicat la cònsol major de la parròquia, Rosa Ferrer, des d’aquesta mateixa zona es podrà accedir directament a l’església i així es potenciarà que els visitants parin aquí i visitin aquest monument del poble.

A més, però, la voravia que va al costat de la carretera fins a les escales d’entrada cap a l’església també s’arreglarà, serà el Govern qui ho farà, i així s’aconseguirà un espai més ample que l’actual, per on la mateixa cònsol ha reconegut que ‘només que vagis amb un carret ja no hi pots passar’.

Totes aquestes millores dels entorns de l’església es faran al màxim amb els recursos del Comú, però per a la resta ja hi ha una partida al pressupost de 85.000 euros que serà per pagar les obres. La intenció és que aquestes estiguin enllestides abans de l’estiu.

Aquesta millora dels entorns de l’església és un dels projectes més importants que han presentat aquest dijous al vespre els membres de la corporació, però s’emmarca dins de la voluntat del Comú de potenciar tot el que és el patrimoni cultural del poble. La cònsol major ha recordat que ‘tenim el jaciment de la Margineda, que és un jaciment històric, tenim l’església i el pont de la Margineda’ i que ‘es tracta de posar en valor tot el que tenim’. Així, es vol fer un recorregut d’interès que requerirà fer un sanejament, millorar l’enllumenat i els camins, i així aconseguir que els visitants gaudeixin de l’atractiu del poble.

Per a això, comptar amb el nou aparcament que permeti aparcar tranquils els visitants, i poder posar, fins i tot, una caseta d’informació turística en aquesta zona seria un punt clau.

Per fer aquest recorregut una de les modificacions necessàries és millorar la via per creuar la carretera a la zona de la rotonda de la Margineda, i per a això es proposa fer un pas subterrani que permeti ‘que tothom creui amb seguretat, i això també ho haurà de fer el Govern, probablement el 2014.

Altres millores previstes per al poble, tal com ha indicat el conseller d’Urbanisme, Eron Estany, són un aparcament d’unes 25 o 30 places al marge esquerra del riu Enclar, un projecte de desguassos i la canalització del riu a la zona dels Bombers.

A la reunió d’aquest dijous al vespre hi han assistit pràcticament tots els membres de la majoria comunal, i hi han participat els veïns del poble, que majoritàriament han manifestat el seu suport al projecte presentat.