El comú estrena la ruta literària de l’Últim estiu a Ordino per commemorar els 20 anys de l’edició

L”Últim estiu a Ordino’ ha complert vint anys, i l’escriptor Joan Peruga i el comú d’Ordino han volgut commemorar l’efemèride amb una sèrie d’accions per fer-ne l’homenatge que es mereix. Al març ja es va presentar una reedició revisada en català, la traducció en castellà que arriba aquest mateix dimecres a les llibreries i una edició en francès que ha d’estar preparada a finals d’estiu. A més, es fan adaptacions teatralitzades, però el rovell de l’ou de la commemoració és la ruta literària que s’ha presentat aquest dimecres a la casa d’Areny-Plandolit.

Peruga, conjuntament amb Vanessa Fenés, consellera d’Educació, Cultura, Joventut i Benestar Social del comú, han explicat el recorregut de la ruta, el seu funcionament i han destacat l’objectiu que es busca tant per la parròquia com pel país. “Es pretén oferir una proposta cultural paisatgística, urbana, històrica i literària perquè tant els visitants, com la gent del país i els lectors de la novel·la, entrin en el llibre i entenguin com es vivia a la segona meitat del segle XIX”, ha explicat Peruga.

Finés, per la selva banda, ha destacat la voluntat “de fer memòria i seguir els protagonistes i el fil conductor de la novel·la per ensenyar la importància que van tenir les cases pairals, com la d’Areny-Plandolit, no només per Ordino, sinó per Andorra”. En aquest sentit, l’escriptor ha profunditzat en el recorregut de la ruta i ha justificat cadascun dels punts pels quals passa. “Havia de sortir, pensant a descriure aquesta societat antiga, el centre del poble, la casa Rossell, perquè en Ventura era el gran amor de la Sunta, Mossèn Cinto Verdaguer, el camí de Segudet, la casa d’Areny-Plandolit, l’església on la Sunta s’hagués volgut casar amb en Ventura i finalment el mirador, des d’on es veu la vall d’Ordino”.

En cadascun d’aquests punts, els visitants podran escanejar un codi QR per obtenir més informació, tant del llibre com de la realitat d’Andorra en aquella època. En cadascuna de les vuit parades de la ruta circular hi ha una explicació històrica del punt, un fragment del llibre i dues fotografies, una de l’època en què es desenvolupa la novel·la i una d’actual. “La idea és veure com funciona de moment el que hem fet fins ara i de cara al futur afegir i renovar els continguts tenint en compte les peticiones de la gent”, ha avançat Fenés.

En aquest sentit, Peruga ha assegurat que en un futur s’ampliarà la informació que es podrà trobar en la ruta literària, malgrat que no volen sobresaturar-la. “El que hem fet amb el comú d’Ordino és únic, perquè és la primera ruta literària que no té data de caducitat, es quedarà fixa i podrem anar incorporant fonts sonores, com la veu de la Sunta, més fotografies o fins i tot fragments de l’adaptació teatral”, ha explicat l’escriptor. Joan Peruga ha admès que aquesta ruta vol oferir el que buscaven aquells viatgers del segle XIX i XX: “L’objectiu és explicar aquella societat mitjançant la història del país, la cultura o la gastronomia actuals”.

TOTES LES NOTÍCIES