El comú d’Escaldes-Engordany celebra la rebaixa de les tarifes de l’SDADV

Les tarifes aplicables a diferents aspectes relatius a la música han estat motiu de discussió els darrers dies, després que la Societat de Drets d’Autors i Drets Veïns (SDADV) presentés els diferents preus en assemblea general, aquest dimarts. Unes tarifes que en determinats aspectes es veien desmesurades des del comú d’Escaldes-Engordany, i per això l’organisme va accedir a realitzar una rebaixa d’algunes tarifes ja que, segons la cònsol major de la parròquia Trini Marín, “els preus eren una mica exagerats”. D’altra banda, aquest dimecres al migdia ha tingut lloc un dels actes més tradicionals de la festa major d’Escaldes-Engordany, com és el ball de Santa Anna, a càrrec de l’Esbart Santa Anna i que ha comptat amb la participació de polítics i gent de la parròquia. Marín ha fet una valoració “molt positiva” de la festivitat d’enguany, ja que “hem tingut molta gent i hem permès que les firetes s’instal·lessin una mica abans”.

La Societat de Drets d’Autors i Drets Veïns (SDADV) va informar aquest dimarts de les tarifes relacionades amb l’ús musical i totes les seves variants. Una mesura que va generar un cert malestar entre les diferents corporacions pels preus exigits per l’organisme. Tot i això, a principis de juliol va haver-hi una reunió a la qual van assistir representants de l’SDADV i els diferents comuns, per tal de negociar una rebaixa dels diferents preus.

La cònsol major d’Escaldes-Engordany, Trini Marín, ha celebrat la reducció, atès que “crec que se’ns ha escoltat perquè els preus eren una mica exagerats”, tot i que ha reconegut que en el seu moment “ja vam crear una partida amb els preus que ens van dir”. La rebaixa més significativa ha estat la referent a la contractació de grups musicals, que ha passat d’un 7,5% a un 4,5%. Marín ha explicat que els concerts i les activitats infantils són alguns dels aspectes que tenen més ingerència en l’aplicació d’aquests preus.

De la mateixa manera, la mandatària escaldenca ha destacat que pel que fa a les activitats, l’escola de música i les piscines mantindran el preu ja fixat, que suposa entre 1 i dos euros per nen. A més, l’SDADV ha manifestat mitjançant un comunicat que s’ha arribat a diferents acords amb Govern, comuns, l’Associació de Bancs Andorrans (ABA), locals nocturns, estacions d’esquí, grans superfícies i centres comercials. Des del mateix organisme també s’ha anunciat que està previst que es tanquin més acords abans de finalitzar aquest any.

Precisament, la cònsol major ha participat aquest dimecres en els actes del darrer dia de festa major d’Escaldes-Engordany i, com és habitual, ha estat l’encarregada d’obrir el darrer ball de l’Esbart Santa Anna aquest migdia, en una de les tradicions més arrelades a la parròquia. Prop d’un centenar de persones s’han aplegat a la plaça Santa Anna per gaudir d’aquesta festivitat, entre els quals hi havia diferents polítics i autoritats.

Marín ha fet una valoració “molt positiva” de la festa d’enguany, després de cinc dies de firetes, activitats i esdeveniments que han aplegat a centenars de persones a Escaldes-Engordany. L’increment dels dies de festa major -aprofitant el cap de setmana-, i el fet que no s’hagués encavalcat amb la de Sant Julià de Lòria, han estat dos dels factors que han propiciat que “hagi vingut molta gent i també hem deixat a les firetes instal·lar-se abans”, tal com ha explicat Marín.

Aquest dimecres al vespre tindrà lloc el tradicional castell de focs artificials a dos quarts de dotze. Per últim, a mitjanit hi haurà el plat fort de la festa major d’enguany, el concert del grup català Txarango.

Les properes setmanes finalitzarà la instrucció referent a l’os de Naturlàndia

El cap de Govern, Toni Martí, que ha assistit a la festivitat de Santa Anna, no ha valorat la detenció de l’home que va abatre l’os de Naturlàndia, que va descartar el judici ràpid i va quedar en llibertat amb càrrecs. Tot i això, Martí ha reconegut que durant les pròximes setmanes es tancarà la instrucció i el Govern “donarà les explicacions pertinents”.

El mandatari ha recalcat novament que un cop es disposi de tota la informació es farà pública i ha ressaltat que no es descarta que hi hagi sancions administratives. En aquest sentit, Martí ha posat en relleu que “a vegades voldríem que les coses es tanquessin ràpidament, però crec que és un tema prou important per no tenir presses”.

Mesures per evitar el perjudici dels deutes prescrits a la Batllia

Martí també ha valorat la decisió del consell d’administració de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social, que dimarts va decidir presentar una demanda per la manca d’activitat a la Batllia, que els hi havia suposat perjudicis a l’hora de liquidar deutes prescrits. Per aquest motiu, el cap de Govern ha manifestat que el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, està efectuant les reformes pertinents, per tal de resoldre aquesta situació.

Una situació que ja es va repetir amb els comuns, quan va haver-hi una sentència ferma, en la qual el Govern va haver d’abonar el 50%, tal com ha explicat el mandatari. A més, Martí ha explicat que les “reformes profundes ” engedades per Espot permetran que “això que ha succeït tantes vegades no torni a succeir”.

ANA

TOTES LES NOTÍCIES