El comú de Sant Julià i Stop Violències signaran un conveni per fer la festa major “més segura”

El comú de Sant Julià de Lòria i l’associació Stop Violències han decidit signar un conveni a través del qual es puguin dur a terme de manera conjunta diferents accions per tal d’aconseguir que la festa major sigui “millor i més segura” per a tothom. Aquest acord és fruit de la feina que l’entitat va fer en el marc de la campanya ‘No i punt. Respecta’ns la festa de totes’ a través de la qual van voler constatar si hi havia violències sexuals i sexistes durant les festes i de la qual han sorgit un seguit de recomanacions que han fet arribar a les institucions.

Un cop rebuts aquests comentaris, des del comú de Sant Julià de Lòria s’ha volgut posar fil a l’agulla a aquesta qüestió i, per aquest motiu, s’ha decidit tirar endavant una col·laboració amb Stop Violències que es materialitzarà, entre d’altres, amb accions encaminades a incidir en el consum d’alcohol entre els joves i que no hi hagi una acceptació tan generalitzada “de la cultura de la violació”. Així, el conseller de Cultura lauredià, Josep Roig, ha destacat que algunes accions podrien ser tallers de còctels sense alcohol o incidir més en la campanya que ja s’ha posat en marxa aquest any ‘Emporta’t el seny de festa’, fent-la extensiva a mesos anteriors a la festa major.

La presidenta d’Stop Violències, Vanessa M. Cortés, ha explicat que la missió de l’associació és “conscienciar les institucions públiques” i poder treballar plegats per erradicar les violències i ha fet èmfasi, per tant, en el fet que cal que hi hagi aquesta implicació institucional. Així, ha lamentat  que l’exemple de Sant Julià de Lòria no hagi existit entre la resta de comuns i, per tant, no s’hagin manifestat respecte a les recomanacions d’Stop Violències.

L’associació va presentar la setmana passada les conclusions de la campanya duta a terme en diferents festes majors i entre les recomanacions també n’hi havia relacionades amb accions a la via pública per fer les ciutats més segures. Roig ha recordat que des del comú de Sant Julià de Lòria ja fa anys que es va decidir emprendre algunes mesures, com per exemple instal·lar lavabos a diferents punts de la festa major, la qual cosa evita que s’hagi d’anar a zones allunyades. També ha recordat que tenen seguretat privada i un hospital medicalitzat, si bé s’ha mostrat obert a prendre nota i aplicar altres mesures que se’ls pugui recomanar. Així, un dels aspectes sobre els quals caldria incidir, ha reconegut Roig, pot ser que s’incrementin els efectius de la policia que hi ha destinats a la festa i ha manifestat que és “una de les reflexions” que caldrà fer. Des del comú s’ha demanat, a més, a Stop Violències que en el marc del conveni que se signarà se’n puguin extreure dades per poder quantificar la problemàtica.

Cortés ha manifestat que han detectat que falta “molta educació” per erradicar les violències sexuals i per aquest motiu han proposat un projecte per fer accions als espais d’oci dels joves. Es tractaria de tallers sobre “consentiment sexual, alcohol i festa”. En aquest sentit, ha recordat que en el marc de la feina que van fer a les escoles es va constatar que dos de cada vint alumnes enquestats deien haver vist o patit violència sexual. Quant a la continuïtat dels punts lila a les festes, per informar sobre les violències, ha dit que valoraran si tenen continuïtat ja que els ha frapat molt trobar-se una “Andorra tan agressiva”. Roig ha conclòs que “aquesta Andorra és la que no volem” i que per aquest motiu han decidit emprendre mesures.

TOTES LES NOTÍCIES