El Comú de la Massana constitueix nou comissions participades per la minoria

El Consell de Comú de la Massana ha celebrat, aquest dimecres, la primera sessió ordinària, on s’han constituït les nou comissions de treball. A banda de les vuit comissions amb que ja comptava el Comú, se n’ha creat una de nova, d’Estalvi, Mancomunitat, Competències, Transferències i Comunicació, per la que hauran de passar tots els temes claus, i en la que, igual que en totes les altres, hi participa la minoria. En la mateixa sessió s’han aprovat les retribucions dels cònsols i consellers, que es mantenen però eliminant la tretzena paga. Aquesta mesura, però, ha estat considerada insuficient per la minoria, que opina que es podria rebaixar aquesta despesa fins a un 30%.

La primera sessió de Consell de Comú de la Massana ha aprovat la constitució de les nou comissions de treball, on hi participarà l’oposició. El cònsol major, David Baró, presideix la nova comissió d’Estalvi, Mancomunitat, Competències, Transferències i Comunicació, per on passaran els temes claus. Baró ha celebrat que la minoria hagi acceptat participar en aquesta comissió, i ha indicat que tot i que no els ha convidat a formar part de la Junta de Govern, participar en aquesta comissió els permetrà prendre part de totes les decisions importants.

El cònsol menor, Raúl Ferré, està al capdavant de Serveis Públics, i Miquel Llongueres és el conseller de Finances, Pressupost i Administració, Sergi Balielles de Turisme, Comerç i Dinamització, Olga Molné d’Urbanisme i Cadastre, Jael Pozo de Cultura, Educació, Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Maria Pilar Gabriel de l’Àrea de Socials, Benestar i Gent Gran, Luis Miguel Ribeiro de Joventut i Esports, i Sandra Bonet de Via Pública, Circulació, Neteja pública, Parcs i jardins i Atenció ciutadana.

En la mateixa sessió s’han nomenat els membres d’EMAP, on també hi ha la participació de la minoria representada per Jordi Serra, i s’ha nomenat Sergi Balielles com a secretari del Consell d’Administració de Vallnord. En aquest punt, però, la minoria ha volgut reclamar poder ser presents al Consell d’Administració, ja que consideren que és una peça clau del Comú de la Massana. El cònsol major ha assegurat que tractarà la qüestió amb els altres membres de Vallnord per si es poden canviar els estatuts, ja que actualment no ho permeten.

D’altra banda, la minoria ha criticat les competències que han estat assumides per la Junta de Govern, i en concret el fet que es puguin fer adjudicacions de fins a l’1% com preveu la nova ordinació de funcionament dels comuns. El cap de l’oposició, Robert Albós, ha opinat que és un topall molt elevat. A més, els consellers de Moviment Massanenc defensen que les decisions que es prenen en les comissions haurien de ser vinculants. En aquest sentit, però, Baró ha apuntat que encara que no siguin vinculants sempre que la Junta de Govern decideixi una cosa diferent al que ha recomanat la comissió, la qüestió es tornarà a treballar en comissió.

Reducció de salaris

La primera mesura que ha pres la nova corporació ha estat l’aprovació dels salaris dels cònsols i consellers. D’una banda les quantitats mensuals es mantenen, però s’elimina la tretzena paga, suposant així una reducció del 8,33% del sou de cada un. A més, amb l’eliminació dels consellers a ple temps, també s’aconsegueix més rebaixa, elevant a 10,3% l’estalvi. El total de la rebaixa d’aquesta partida és de 43.000 euros anuals. Així, els cònsols cobraran 4.600 euros bruts, els consellers delegats o presidents 1.615 euros i els altres consellers 1.145 euros.

Robert Albós ha opinat que aquesta rebaixa no és suficient, sinó que es podria haver fet un estalvi de fins al 30%, ‘com proposàvem nosaltres durant la campanya electoral’.

Demanda d’informació

D’altra banda, aquest mateix dimecres els consellers de la minoria han entrat una demanda d’informació per poder tenir més coneixement de la situació a l’hora de treballar. Han demanat una copia dels estatuts de les societats participades pel Comú, la documentació referent a la situació financera d’aquestes societats, la relació de compromisos econòmics adquirits pel Comú, l’organigrama del Comú, d’EMAP i de Vallnord, una còpia de l’estudi de finançament dels comuns, i la carta que va rebre la corporació sobre l’edifici Astra i la generació de 300 llocs de treball.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *