El Comú de la capital rep un 24% més de demandes socials al 2012 arribant a les 349

El Departament de Social del Comú d’Andorra la Vella va atendre durant el 2012 un total de 349 demandes d’ajudes entre prestacions directes, indirectes i altres, el que suposa un 24% més que el 2011. També durant l’any passat es van obrir 74 nous expedients de persones o famílies amb necessitats, de manera que el Departament ha treballat durant l’any passat amb 167 expedients. Com ha explicat la treballadora social del Comú, Marta Jordana, abans s’atenia principalment persones amb problemàtiques socials mentre que en els darrers anys les dificultats són especialment econòmiques. En total, s’han atorgat 13.037 euros en forma de prestacions directes i s’han deixat d’ingressar 79.250 euros a través d’exoneracions, segons les dades presentades per la consellera de Social, Rosa Ferrer.

El Comú d’Andorra la Vella ha fet el seguiment durant el 2012 de 167 expedients, dels quals 74 es van obrir durant l’any passat. Això suposa un increment del 27,48% respecte del 2011. Un augment que també es constata en el nombre de demandes ateses que sumen 349, un 24% més que l’any anterior.

D’aquestes ajudes, la majoria corresponen a prestacions indirectes per exoneracions o reduccions de tarifa del cost d’algun dels serveis comunals (270) i la resta són ajudes directes de transferències econòmiques per als usuaris (20) i per altres motius (59).

Les prestacions directes han pujat un 35% respecte del 2011 i s’han atorgat per temes d’habitatge, manutenció o activitats de lleure, entre altres. En total, s’han destinat per a aquesta finalitat 13.037 euros, dels quals 4.300 hauran de ser retornats pels usuaris en els terminis que puguin.

Pel que fa a les prestacions indirectes, s’han registrat 58 demandes per a resoldre tràmits, 51 per a exoneracions o reduccions de tarifes del Llamp, 39 per a les escoles esportives, 37 per al Casal Calones, 24 per a la ludoteca, 14 pel Servei d’Atenció Domiciliària i 13 més per a l’Escola Bressol. La resta corresponen a l’escola d’art, els àpats a domicili o el centre esportiu dels Serradells, entre altres. Segons els càlculs del Comú, la corporació ha deixat d’ingressar per aquest concepte 79.250 euros.

En referència als perfils de les persones ateses, la treballadora social del Comú, Marta Jordana, ha explicat que en anys anteriors atenien gent amb un o diversos problemes socials, mentre que ara el principal motiu són les dificultats econòmiques. La majoria dels casos, ha apuntat, pertanyen a famílies amb nens a casa que demanen ajuda per accedir a activitats de lleure com la ludoteca o el Llamp, però també hi ha un nombre significatiu de persones que viuen soles i necessiten assistència a l’hora de regularitzar la seva situació.

El pressupost per a aquesta àrea de Social és de 100.000 euros i ja se n’ha executat el 105%, segons ha reconegut la consellera de Social, Rosa Ferrer. Això s’ha pogut fer optimitzant recursos i buscant fórmules més econòmiques per mantenir els recursos, ha exposat.

Mentre que entre el 2011 i el 2012 el nombre de demandes es va incrementar sensiblement, Jordana ha indicat que en el que va de 2013 es manté un ritme similar al de l’any passat.

La consellera de Social i cònsol major de la parròquia s’ha mostrat preocupada no només per les dades aportades sinó sobretot per la situació econòmica d’Andorra i de l’entorn geogràfic. Per això, ha instat a continuar gestionant ‘de forma molt acurada’ el pressupost i destinant els recursos a la gent que els necessita.

Ferrer també ha recordat que els comuns tenen capacitat d’atendre més ràpidament els ciutadans en temes socials per la seva proximitat i pel volum de casos que reben. En aquest sentit, ha considerat la possibilitat de demanar la ‘competència delegada’ en aquest assumpte si se supera un nombre determinat de casos i ha manifestat que ‘la competència ha de ser de Govern però l’execució de la gestió dels comuns’.

TOTES LES NOTÍCIES