El Comú de la capital mostra el suport a les tradicions d’altres cultures acollint la cantada de ‘Janeiras’

El Grup Folklòric de la Casa de Portugal ha ofert una cantada de janeiras a la plaça Guillemó aquest diumenge al migdia. L’acte ha comptat, per primer any, amb el suport del Departament de Cultura del Comú d’Andorra la Vella. L’objectiu de l’esdeveniment, segons ha explicat la consellera de Cultura i Participació Ciutadana, Meritxell Rabadà, és ‘recuperar i donar suport a les tradicions populars tant autòctones com a les de comunitats que conviuen amb nosaltres’. Les janeiras són una tradició portuguesa que es remunta al temps dels romans i que serveix per felicitar l’entrada al nou any.

La plaça Guillemó d’Andorra la Vella ha estat l’escenari, aquest diumenge al migdia, de la cantada de janeiras a càrrec del Grup Folklòric de la Casa de Portugal del Principat d’Andorra. El Comú d’Andorra la Vella a través del Departament de Cultura ha donat suport a l’acte oferint un espai, el centre Cultural la Llacuna, per poder celebrar la cantada. La consellera de Cultura i Participació Ciutadana d’Andorra la Vella, Meritxell Rabadà, ha explicat que des del Comú ‘estem avesats a recuperar i donar suport a les tradicions populars ja siguin les pròpies com les de les cultures que conviuen amb nosaltres’.

Les janeiras són una tradició molt arrelada a Portugal que es remunta al temps dels romans. El secretari del Grup Folklòric de la Casa de Portugal i director artístic, Josep Lluís Carbalho, ha explicat que ‘els romans anaven amb petits grups a cantar per les cases i desitjaven el bon any. Aquesta tradició s’ha allargat fins ara i a Portugal és molt comú’.

El Grup Folklòric va recuperar les cantades el 2006, quan va celebrar el desè aniversari, i fins avui cada cap de setmana del mes de gener ofereixen un concert per diferents llocs del Principat. Enguany han passat per diferents centres comercials, associacions i aquest diumenge a banda d’anar a la plaça Guillemó també han fet una cantada a l’església de Sant Esteve.

Carbalho ha explicat que habitualment es canten unes cinc o sis cançons a l’entrada de les cases o dels locals on van, entren a dins per fer germanor amb la gent que hi hagi i després de prendre un petit refrigeri s’acomiaden. Aquest diumenge però, el Grup Folklòric de la Casa de Portugal només ha pogut cantar una cançó a l’aire lliure per culpa del mal temps i després s’ha traslladat al vestíbul del Centre Cultural la Llacuna on han ofert una segona peça i se’ls ha preparat coca i begudes per seguir el que marca la tradició.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *