El Comú de la capital estalviarà 65.700 euros amb l’eliminació dels consellers a ple temps

Els membres de la corporació comunal d’Andorra la Vella cobraran a partir d’aquest 2012 entre 5.000 i 1.500 euros segons les seves tasques i responsabilitats. Així, mantenint la reducció del 5% instaurada el passat mandat i eliminant els consellers a ple temps, el Comú preveu estalviar 65.700 euros en sous respecte al 2011, un 14% menys del destinat en l’últim mandat, segons ha explicat la cònsol major Rosa Ferrer. En la primera sessió de l’any s’han aprovat les conselleries i les comissions de treball, en les que hi seran representats els dos grups de la minoria. Aquests, a més, han estat convidats per la majoria a formar part de la Junta de Govern, una invitació que segons han manifestat els dos caps de grup, valoraran en funció de l’entesa que trobin al Comú.

El primer Consell de Comú d’Andorra la Vella d’aquest 2012 ha servit per constituir els grups polítics de la corporació, crear les conselleries i les comissions, nomenar la Junta de Govern i informar sobre les retribucions dels cònsols i consellers del Comú, entre altres aspectes.

Precisament en aquest últim punt, la cònsol major, Rosa Ferrer, ha comunicat que preveuen estalviar 65.700 euros en els sous dels membres de la corporació comunal respecte al que es va destinar a aquest capítol en l’anterior mandat, amb una reducció del 14%. A més, també es rebaixa la partida pressupostada per aquest 2012 que passa de 418.000 euros a uns 395.000, gastant 23.000 euros menys. El principal motiu d’aquesta disminució, segons ha explicat Ferrer, és que es manté la rebaixa del 5% dels sous aplicada en el darrer mandat i s’eliminen els consellers a ple temps. D’aquesta manera, els cònsols cobraran al voltant dels 5.000 euros, mentre que els consellers tindran un fix de 1.500 euros i podran disposar de complements per participar o presidir comissions, sense que aquests siguin acumulables. ‘Volem premiar el treball no per la dedicació de temps sinó per la participació real en la feina del Comú’, ha valorat la cònsol major.

En la sessió d’aquest dilluns s’ha aprovat la creació de les conselleries de Social, que anirà a càrrec de Rosa Ferrer; Promoció Econòmica, que dirigirà el cònsol menor, Jordi Minguillón; Serveis Públics i Urbanisme, que portarà Eron Estany; Cultura i Participació Ciutadana, que gestionarà Meritxell Rabadà; Circulació, que tindrà a Manuel Bal com a conseller; Finances, Comptabilitat i Administració, amb Maria Carme Nin al capdavant; Medi Ambient amb Jordi Cabanes com a titular i Joventut, Esports i Noves Tecnologies amb Marc Pons com a responsable.

D’altra banda, també s’han creat nou comissions amb la presència d’un membre dels dos grups de l’oposició en totes elles. També s’ha deixat oberta a la participació de la majoria la composició de la Junta de Govern, que per ara estarà formada pels cònsols major i menor i els consellers major i menor, però on han estat convidats els membres de la minoria. Segons Ferrer, l’oposició estarà informada i participarà en la presa de decisions a través de les comissions. A més, ‘al Comú treballes pel ciutadà i des de Junta de Govern es pot fer oposició, és una qüestió de transparència; el control el pots fer al final o abans’, ha considerat la cònsol de la capital.

No ho ha vist d’igual manera el líder del Partit Socialdemòcrata de la parròquia, Marc Cornella, qui ha indicat que com a grup polític han de fer oposició i, per tant, analitzaran la conveniència d’estar a la Junta de Govern. ‘Hem de valorar però potser al principi optem per no ser-hi per poder fer aquesta oposició crítica i constructiva’, ha dit. En canvi, des de Demòcrates per Andorra, Carles Torralba, ha manifestat que oferiran la seva col·laboració i propostes per treballar tots junts per la parròquia i ha celebrat que hi hagi voluntat d’obertura. Amb tot, però, ha afirmat que si hi ha l’oferiment formal d’entrar a la Junta de Govern, ho consultaran amb els membres de DA d’Andorra la Vella i ‘prendrem la decisió democràticament dins del partit’.

On també tindran veu i vot els dos partits de l’oposició és en el Consell d’Administració de Jovial, que comptarà amb la participació de Rosa Ferrer, Jordi Minguillón i Marc Pons de Cd’I, Marc Cornella del PS i Neus Farré de DA.

En l’àmbit econòmic, la Junta de Govern manté la decisió de portar les inversions de més de 75.000 euros a l’aprovació del Consell de Comú, una qüestió de ‘transparència, control de la despesa i tresoreria’, ha indicat la cònsol major.

Per últim, Meritxell Pérez i Iolanda Pastor han pres possessió del seu càrrec com a Secretària General del Comú i Interventora respectivament, un fet que només comportarà moviments interns de càrrecs i no noves contractacions, segons ha assegurat Ferrer.

2 comentaris

  1. 5.000 euros al mes no estan malament en els temps que corren. S’haurien de fer una rebaixeta de com a mínim un 10%. No fer-ho sí que és demagògia, perquè només es perjudica els que cobren menys.

  2. Demagògia pura mentre els consols d’Andorra la Vella cobrin més de 6.000 euros (el sou més alt de tots els comuns juntament amb Encamp)Dos comuns fins ara socialistes. casualitat?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.