El Comú de Canillo ha aprovat aquest dijous la liquidació del pressupost del 2012 amb un dèficit de gairebé 253.000 euros pel fet d’haver hagut de pagar uns romanents de 2,1 milions d’euros. Tot i això, el balanç que en fa l’equip comunal és positiu perquè s’ha aconseguit reduir la despesa i s’han ingressat 225.800 euros més del previst gràcies a l’augment del que s’ha recaptat per ITP durant el darrer trimestre. El conseller de Finances, Marc Casal, ha explicat que estava previst tancar el 2012 per sota del sostre d’endeutament, ja que a nivell del Comú s’ha pogut reduir un 13%, però que a nivell de les societats participades, Nevasa va subscriure una pòlissa de crèdit de 500.000 euros que no estava prevista, i això ha fet que el nivell d’endeutament estigui al 203%, amb la previsió de baixar-lo del sostre del 200% a finals del 2013.

El Comú de Canillo ha tancat el 2012 amb dèficit de 252.899 euros, però amb un superàvit d’1,9 milions d’euros si no es comptabilitzen els romanents d’anys anteriors que s’han pagat durant l’exercici i que ascendien a 2,1 milions d’euros. El dèficit també s’ha produït a causa del retorn anticipat d’un préstec de 600.000 euros, que ha permès rebaixar l’endeutament i que permetrà reduir les despeses financeres dels propers anys.

El conseller de Finances, Marc Casal, ha explicat que es tracta d’un resultat ‘extraordinari’ tenint en compte l’esforç que han fet totes les comissions per reduir 1,7 milions de la despesa prevista. Concretament, s’ha reduït un 9% la inversió, un 6% les despeses de funcionament, i un 3% les despeses d’amortització de préstec gràcies a la baixada dels tipus d’interès. Així, si bé inicialment es van pressupostar 10,6 milions d’euros, només s’han liquidat 8,8 milions d’euros de despeses.

Malgrat tot, el 2012 ha estat l’any amb més romanents a pagar, a causa dels compromisos contrets per les obres de l’aparcament del Prat del Riu. En total, s’han pagat 2,1 milions d’euros, un import que de cara al 2013 baixarà fins als 1,7 milions, permetent reduir les tensions de tresoreria que s’han viscut durant l’any passat.

Pel que fa als ingressos, Casal ha assegurat que ha estat una sorpresa que s’hagi tancat l’any amb 225.800 euros més dels previstos, i que això ha estat gràcies a l’increment de la recaptació de l’ITP, ja que durant l’últim trimestre s’han venut més béns immobles que durant la resta de l’any.

D’altra banda, el Comú ha tancat l’any 2012 amb 22,9 milions d’euros d’endeutament, dels quals 16,1 són pròpiament del Comú, i 6,7 milions d’euros de les societats participades. Casal ha indicat que s’ha aconseguit reduir un 13% l’endeutament del Comú, i s’esperava que el percentatge pogués reduir-se del 210% del 2011 fins al 187%, però la contractació d’una pòlissa de crèdit de mig milió d’euros per part de Nevasa ha fet que l’endeutament de les societats participades hagi pujat i s’hagi tancat l’any situant el total al 203%.

El conseller de Finances ha assegurat que Nevasa ‘ens ha jugat una mala passada contractant la pòlissa sense tenir-ne coneixement previ’, i ha afegit que demanaran un esforç a les empreses participades i intentaran exercir més control sobre elles perquè no es tornin a trobar amb ‘sorpreses desagradables’.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada