El Comú d’Andorra la Vella impulsarà la posada al mercat de prop d’un centenar de pisos de lloguer a preu regulat

Consell de Comú d'aquest dilluns, 19 de desembre, a Andorra la Vella
El Consell de Comú d’aquest dilluns 19 de desembre (Comú d’Andorra la Vella)

El Comú d’Andorra la Vella impulsarà durant els primers mesos de l’any dos projectes que permetran posar al mercat immobiliari de lloguer una norantena d’habitatges a preu regulat. D’una banda, a la primavera es preveu que surti a concessió la construcció d’un edifici al barri de Ciutat de Valls en un terreny de propietat comunal. I de l’altra, el Comú facilitarà posar per a llogar un edifici, també de la seva propietat, situat a Santa Coloma i que ja té l’estructura bastida, amb la qual cosa el termini de construcció podria ser relativament curt.

El nou edifici que es vol construir al Solà d’Andorra la Vella s’ubicarà en una parcel·la comunal entre els carrers Castellà del Sucarà i Mestre Xavier Plana. Disposarà d’entre 40 i 50 pisos i comptarà també amb un espai important de pàrquing per a donar servei tant als llogaters com als veïns, en tractar-se d’una zona amb un parc immobiliari que presenta un dèficit d’aparcaments. El Comú, tot i que confia que les condicions del concurs permetran que diverses empreses optin a la construcció d’un edifici que doni possibilitat d’accedir a pisos de lloguer a preu regulat, no descarta assumir directament el cost de la construcció.

El segon edifici que es vol destinar al lloguer de pisos a preu regulat es troba a Santa Coloma, i ja té l’estructura bastida, la qual cosa facilitarà la reducció dels terminis de construcció. L’objectiu, en aquest cas, és desenvolupar un projecte on hi convisquin gent gran i famílies (les monoparentals tindran més facilitats d’accés). En el cas de la construcció d’aquest habitatge a Santa Coloma, el Comú es troba en fase de valorar si també es farà via concessió o si s’encarregarà directament d’adjudicar-ne la construcció.


Pressupost 2023 de 50,6 milions
La sessió de Consell de Comú celebrada aquest matí de dilluns ha aprovat l’ordinació del pressupost 2023, que és de 50,66 milions d’euros, així com les ordinacions tributàries i de preus públics per a l’any vinent.

El pressupost 2023, segons fonts del Govern comunal, reflecteix la consolidació del projecte iniciat el 2016 de transformació d’Andorra la Vella en una parròquia per a les persones amb la creació de nous equipaments i valorització d’espais. El carrer Doctor Vilanova, una de les portes d’entrada principals a la capital que connecta l’avinguda Tarragona amb el carrer Prat de la Creu, millorarà i s’ampliarà a tres carrils per a guanyar en comoditat i fluïdesa en el trànsit.

L’actuació, amb una previsió de 500 mil euros per a l’any vinent (i 1 milió suplementari el 2024) permetrà centralitzar de nou l’entrada al nucli històric i comercial de la capital del país. La previsió és haver d’afrontar també l’arranjament necessari per motius de seguretat del viaducte que connecta la rotonda del Govern amb la plaça Rebés. En aquesta mateixa zona es preveu l’inici del procés de remodelació de la Plaça del Poble i entorns.

Després de l’estrena progressiva de noves zones esportives i recreatives a la parròquia, el Comú d’Andorra la Vella continuarà invertint en la millora i el manteniment d’aquests espais amb projectes destacats com la renovació de jocs infantils al Parc Central. Al mateix temps, continua el desplegament d’accions per a millorar la qualitat de vida dels ciutadans, com la potenciació i ampliació del bus comunal, l’increment de sistemes per a facilitar el reciclatge i la separació de residus, o l’habilitació de nou d’una partida important destinada a la millora i reparació de voravies.

Per a garantir un correcte subministrament de l’aigua potable, un dels béns més preuats, el Comú invertirà en la digitalització i sectorització de la xarxa per a evitar fuites i millorar-ne l’eficiència (400.000 euros), alhora que reforçarà la seguretat i el compromís amb el medi ambient amb actuacions com l’increment de proteccions contra els blocs rocosos a la zona de la Gavernera (340.000 euros), o l’avançament d’un nou tram de la xarxa separativa d’aigües a Santa Coloma (500.000 euros).

El Comú d’Andorra la Vella segueix incentivant polítiques per a millorar l’economia, generar riquesa i llocs de treball i dinamitzar el teixit comercial, hoteler i de restauració de la parròquia, amb l’aposta pels esdeveniments de promoció turística i comercial. Alguns d’ells ja estan plenament consolidats i són referents a l’entorn geogràfic, com és el cas del Poblet de Nadal que transforma Andorra la Vella durant les setmanes prèvies a les festes.

La cultura i l’esport segueixen sent pilars fonamentals per a la cohesió social de la ciutadania i, les fonts comunals, indiquen que es continuarà donant-hi suport subvencionant i estant al costat del teixit associatiu i programant esdeveniments de qualitat com la Festa major o la Fira d’Andorra la Vella. Un any més, el Comú torna a incrementar la dotació per a ajuts socials en previsió d’eventuals necessitats derivades de la conjuntura econòmica actual.  A més, seguirà fomentant la participació ciutadana i avançant cap a l’administració electrònica.

El Comú, a més, asseguren des del Govern local, “continua amb la política dels darrers anys de reducció progressiva de l’endeutament contret per anteriors corporacions -a raó de més de 3 milions anuals- malgrat el volum important d’inversions realitzades a la parròquia, que superen els 10 milions anuals de mitjana. El pressupost 2023 arrenca amb una previsió d’endeutament a 31 de desembre del 2022 de 19,9 milions, menys de la meitat amb relació als 42,2 milions de deute que hi havia el 2016″.

En finalitzar la sessió de Consell de Comú s’ha celebrat l’acte de promesa d’Anass Schyar Ghafki com a nou agent de Circulació. 

TOTES LES NOTÍCIES