El comitè directiu del PS demana tancar el nou marc competencial abans de parlar de transferències

El  comitè directiu del Partit Socialdemòcrata s’ha reunit aquest dimecres a la nit i ha analitzat i definit quina és la postura de la formació en relació a la reforma del model competencial i de transferències als comuns. La trobada ha servit per marcar alguns dels punts que es consideren claus per aconseguir que la modificació legislativa que s’ha de tirar endavant sigui realment efectiva i comporti una millora en la gestió dels serveis de cara als ciutadans. Així, per una banda s’ha valorat que abans d’abordar quins diners han de rebre les corporacions parroquials cal tenir tancat un document clar sobre la distribució de competències, a la vegada que es defensarà que hi ha algunes que actualment es presten des de l’àmbit parroquial la gestió de les quals seria més eficient en mans de Govern. També s’entén que el criteri de població ha de tenir més pes a l’hora de distribuir els recursos econòmics, tot advertint que el de territori, actualment, està sobrevalorat.

Un primer punt dels abordats en la trobada va ser l’actual distribució de competències entre comuns i Govern. Des de la formació es vol posar en relleu que, ara per ara, els comuns estan prestant diversos serveis sense que aquests estiguin explícitament reconeguts a la llei, un aspecte que, de fet, ja es va posar en relleu a la ponència aprovada en el congrés celebrat el passat novembre. Algunes d’aquestes, s’entén des del PS, s’estan oferint als ciutadans a una eficiència dubtosa pel fet d’impulsar-se des de set administracions diferents.

El debat constructiu impulsat pel comitè directiu sobre aquesta qüestió es va tancar apuntant que hi ha una sèrie de competències que, per criteris d’eficiència i d’oferir un millor servei al ciutadà, caldria que fossin assumides des del Govern. És el cas, per exemple, de les escoles bressol, de les polítiques de joventut, de la protecció del patrimoni o de les escoles de música o teatre, entre altres. Totes elles tenen un component de polítiques transversals que fan aconsellable aquest traspàs a l’executiu central.

Sobre aquest punt, el primer secretari, David Rios, posa en relleu que “són competències que no estan definides per llei” i que “no tenen cap text legal que obligui als comuns a fer-ho”. Per això, “el més lògic seria que ho gestionés el propi Govern”.

Un altre punt acordat en la reunió és el fet que es considera que les primeres reunions tripartides que s’estan celebrant al Consell General, amb representació de grups parlamentaris, comuns i Govern, haurien de centrar-se a definir un marc clar de les competències que assumeixen les parròquies. Seria un cop tancat aquesta part de la reforma que s’hauria de començar a debatre quines transferències han de rebre les corporacions locals i com s’ha de fer el repartiment. En aquest sentit, des del PS s’apunta que no es veu sentit que es tanqui una quantitat concreta de recursos a traspassar des de l’executiu si abans no se sap quins serveis han de prestar-se per part de les administracions comunals.

A l’hora de valorar els canvis a impulsar en el repartiment de les transferències, el comitè directiu valora necessari donar més importància a la població. En aquest sentit, s’entén que aquest criteri ha de tenir més pes, tot tenint en compte que els serveis que es financen amb aquests diners es donen, justament, als ciutadans. Per això, s’entén que el percentatge que es destina en funció del territori està sobrevalorat, sobretot si es compara amb la despesa vinculada a aquest darrer criteri. Un altre punt que s’ha posat en relleu és el fet que la diferència existent en l’esforç fiscal que han de fer els ciutadans segons la parròquia on visquin, tot tenint en compte que les dades analitzades i aportades per Govern evidencien que hi ha comuns que no exploten tota la capacitat impositiva de la qual disposen.

“Entenem que el criteri de donar més diners en base a territori està sobrevalorat”, ha afirmat Rios. A l’entendre del PS “seria més just que es valorés molt més el de població; al final, el destí de les transferències són les persones”. Per tant, “aquest segon criteri ha de tenir més pes”. També entén que “totes les parròquies han de fer el mateix esforç fiscal; no és normal que a algunes es facin totes les obligacions fiscals i a altres els comuns no hagin desenvolupat tot el marc fiscal i es treballi més en base a les transferències que no pas en el que paguen els seus ciutadans”.

Aquesta postura, tancada en el comitè directiu, serà la que defensaran els consellers generals de la formació en les properes reunions tripartides que s’han de celebrar al Consell General. La primera d’elles està prevista per dilluns vinent. Des del PS també es considera que seria positiu poder incloure a la taula representants de les diferents minories comunals. “Seria important que es puguin incorporar les minories comunals per donar veu a totes  i també riquesa al debat. A la vegada, això permetria que a la taula estiguessin representades de manera justa totes les forces polítiques que estan a Govern, a comuns o al parlament i que han estat elegides pels ciutadans”, ha indicat el primer secretari de la formació socialdemòcrata.

Text i foto: PS

TOTES LES NOTÍCIES