El Comitè del Patrimoni Mundial aprova el projecte de conservació de la Vall de Madriu-Perafita-Claror

El Comitè del Patrimoni Mundial de la UNESCO, reunit a Sant Petersburg (Rússia) ha aprovat aquest dijous per assentiment el projecte de conservació de la Vall de Madriu-Perafita-Claror, paisatge cultural inscrit a la llista del patrimoni mundial. El ministre de Cultura, Albert Esteve, ha mostrat la seva satisfacció per “l’aval internacional” al Pla de Gestió de la Vall de Madriu-Perafita-Claror, així com “el reconeixement a totes les institucions que han participat en el projecte i tots els ciutadans que durant segles han vetllat pel desenvolupament i conservació de la vall”.

A les conclusions de l’informe, el Centre del Patrimoni Mundial i les organitzacions consultives consideren que el Pla de Gestió “ha estat ben elaborat i ofereix una estructura convenient per la gestió del bé, ja que reuneix representants dels quatre comuns en un quadre jurídic global”.

El Comitè ha mostrat així la satisfacció per l’adopció del Pla de Gestió i entrada en vigor del mateix el 28 de desembre del 2011, al mateix temps que ha demanat que s’actualitzi el document pel que fa als objectius de gestió relatius al valor universal excepcional del bé.

D’altra banda, el Comitè ha recordat la necessitat de desenvolupar l’estratègia global d’accés al paisatge cultural i ha considerat que s’han d’implementar els mecanismes per lligar els processos tradicionals i el desenvolupament sostenible de les activitats de la vall. En aquest sentit, el ministre de Cultura, juntament amb el Director de Patrimoni Cultural, Olivier Codina, i la directora de la comissió de gestió de la Vall del Madriu-Perafita-Claror, Susanna Simon, ja es va reunir el passat dilluns 18 de juny amb el director del Centre de Patrimoni Mundial, Kishore Rao, per treballar conjuntament en l’estratègia global d’accés.

Els avanços i les millores del pla i de les accions s’hauran de sotmetre per evolució en el marc del lliurament del segon cicle d’informes periòdics de seguiment de l’estat de conservació del bé.

Prèviament a l’aprovació per part del Comitè de Patrimoni Mundial del projecte de decisió relativa a l’estat de conservació de la Vall de Madriu-Perafita-Claror, el mes de febrer del 2012 es va enviar al centre de Patrimoni Mundial el Pla de gestió de la vall del Madriu-Perafita-Claror en català i la seva traducció al francès, tal i com ho havia demanat el Comitè durant la sessió de Brasília (2010). El Pla s’acompanyava d’una nota relativa a l’avaluació del Pla i de l’estat d’avançament dels treballs iniciats des de l’aprovació del Pla pels quatre comuns implicats.

L’octubre del 2011, el Govern va informar favorablement del Pla de gestió de la vall del Madriu-Perafita-Claror , després d’haver realitzar les modificacions del redactat d’alguns dels articles per precisar-los i ajustar-los millor Decret i al compromís adquirit per l’Estat Andorrà a l’hora de sol·licitar la seva inscripció sobre la Llista del Patrimoni Mundial.

Pel que fa al futur, ja s’ha iniciat la primera fase dels informes periòdics que l’Estat andorrà haurà de lliurar cada quatre anys per tal que el Comitè del Patrimoni Mundial faci el seguiment de l’estat de conservació i de la gestió dels béns inscrits, com ho han de fer tots els estats part al conveni del 1972. En aquest sentit, Esteve ha assegurat que el ministeri continuarà treballant en estreta col·laboració amb la comissió de gestió de la Vall del Madriu-Perafita-Claror i la seva directora executiva per tal d’assegurar la protecció del bé i atendre els compromisos d’informació davant la UNESCO.

 

1 comentari

  1. L’enhorabona!
    Ara cal treballar per tal que el més aviat possible tinguem aquesta joia en les millors condicions possibles per al gaudi RESPONSABLE de tothom que s’estima la natura.
    Endavant!

Comments are closed.

TOTES LES NOTÍCIES